IN DE SPO(®)TLIGHT

Eric Verhoeven, winnend sportfotograaf

Hij zat al op Bali, genietend van de zon, toen fotograaf Eric Verhoeven hoorde dat zijn foto van de vergeefs zwevende PSV-doelman Jeroen Zoet was genomineerd. Via zijn laptop vernam hij ’s morgens, nog altijd op Bali, dat zijn klassieke zwartwit-foto de voorkeur had gekregen uit twaalf nominaties voor de ‘Beste sportfoto van 2016’.

Gefeliciteerd, Eric. Verrast?
,,Zeg maar heel verrast, grappig en bijzonder ook om zo zie zien dat je tot prijswinnaar bent uitgeroepen.”

Hoeveel foto’s had je ingezonden?
,,Dit was de enige. Ik was er niet zo mee bezig. Het was ook niet zo’n heel spectaculair voetbaljaar voor mij geweest. Eigenlijk een heel mager jaar, zeker als je gespecialiseerd voetbalfotograaf bent. Dit was de enige foto die meteen op mijn netvlies kwam.”

Waar is de foto gepubliceerd?
,,Buiten de site van de NSP waar hij als sportfoto van de week is geplaatst, gebruikt PSV de foto wel eens. Hij heeft in geen enkele krant gestaan. Met ons bureau Soccrates Images werken we veel voor de KNVB. Verder moet je maar afwachten wie de foto afneemt.”

Vertel eens hoe die foto tot stand kwam.
,,Het doelpunt van Davy Klaassen viel kort na de rust. Tijdens de pauze was er bij de huldiging van Frank de Boer veel vuurwerk afgestoken waardoor er in de Arena veel rook was blijven hangen. Daardoor viel er niet meer te werken met een lange lens van 400 of 600 millimeter. Ik koos daarom voor een kortere lens en ik ging me concentreren op de keeper. Normaal gesproken doe je dat niet, want de kans dat je een mooie duik kunt fotograferen is vrij gering. In dit geval had ik de mazzel dat dit zo snel gebeurde, toen de rook nog niet weg was, met de tribune daardoor een beetje vaag op de achtergrond en het beeld precies tussen de reclameboarding in. Deze foto hoorde daarom ook in zwart-wit te worden afgedrukt. Als Jeroen Zoet geen shirtreclame had gehad, was het helemaal een perfecte, klassieke foto geweest.”

Wist je meteen dat die foto raak was?
,,Ja, meteen toen ik afdrukte, vooral ook omdat die bal stijf de kruising invloog. Ook het juichen van de Ajax-spelers kreeg ik met die kortere lens mooier in beeld dan anders. Dat maakt dan wel meteen je dag.”

Is dit ook je beste foto in 25 jaar als sportfotograaf?
,,Vind ik moeilijk te zeggen, maar journalistiek gezien denk ik toch de goal van Dennis Bergkamp in de kwartfinale van de WK in 1998 tegen Argentinië of de zwemkopbal van Robin van Persie tegen Brazilië op de WK 2014.”