Nieuws

Bas Timmers beschrijft Duitse cultclub Union Berlin

Journalist Bas Timmers, expert op het gebied van Duits voetbal, heeft een boek geschreven over de door hem bewonderde cultclub Union Berlin. Timmers verhuisde in 2012 naar de Duitse hoofdstad en is sindsdien seizoenkaarthouder.

Dat de kleine club het miljoenenbal van de Champions League heeft bereikt, is volgens hem ‘een buitengewone prestatie voor de club die decennialang alleen bekend was in en rond het stadsdeel Köpenick, diep in het zuidoosten van Berlijn’.

Timmers beschrijft in zijn boek Abnormaal Gewoon - Een Nederlander verklaart Union Berlin hoe het stadion vol staanplaatsen een verzamelplaats is voor supporters die een afkeer hebben van het zogenoemde ‘moderne voetbal’.

De club werd destijds onder het communistische DDR-regime opgericht als club voor het volk en gold lang als het uilskuiken van het Duitse voetbal, struikelend ‘van het ene schandaal naar de volgende degradatie’.

Een nieuwe clubvoorzitter bracht de ommekeer. De zeer betrokken supporters hielpen bij de renovatie van hun eigen stadion en de Eisernen stoomden vanuit de vierde divisie op naar de Duitse én Europese subtop.

Het boek is te bestellen in de webshop van Staantribune en verkrijgbaar in alle boekhandels.

Titel: Abnormaal Gewoon - Een Nederlander verklaart Union Berlin

Auteur: Bas Timmers

Uitgeverij: Staantribune

Paperback 9789083235363, 272 pagina's, prijs €24,85