Nieuws

Feyenoord-fans gijzelen verkiezingen op tv

Fans van Feyenoord maken er een gewoonte van om publiekspolls op tv te gijzelen. Voor de verkiezing van de beste eredivisiespeler van de week in het RTL-programma Voetbal Insite gaat de voorkeur vaak uit naar een speler van Feyenoord. Eenzelfde trend tekende zich snel af bij de verkiezing van de elf beste spelers in zestig jaar eredivisie op abonneezender FOX Sports. Na twee verkiezingen van Feyenoord-spelers is deze week geen enkele speler van de Rotterdamse club genomineerd.

Het blijkt dat de Feyenoord-fans massaal gehoor geven aan oproepen op fansites als FR12.nl en FRFC1908.nl om voor Feyenoord-spelers te stemmen. ,,Sinds een aantal jaren doen wij fanatiek aan dit soort polls mee. In 2015 was er een poll waarin de beste club ter wereld werd gekozen. We schakelden in een pril stadium Ajax uit en daarna versloegen we ook clubs met een grotere supportersschare zoals Fluminense, Celtic en AC Milan. In de finale wonnen we met ruim 60.000 uitgebrachte stemmen van Benfica. Wij vinden dit goede reclame voor onze club. Prachtig”, zegt een zekere Robbie, beheerder van de fansite FR12.nl, in het dagblad Metro.

In de eerste drie maanden van 2017 biedt FOX Sports voor de formatie van Het Gouden Elftal wekelijks de keus uit vijf spelers. Bij de eerste poll kreeg Eddy Pieters Graafland, doelman van het winnende Europa Cup-elftal in 1970, de voorkeur boven onder anderen Edwin van der Sar en Hans van Breukelen. Voor de rechtsback-positie gaf een golf aan stemmen uit het Feyenoord-kamp royaal de doorslag in het voordeel van Ben Wijnstekers. Met liefst 60 procent van de stemmen liet hij spelers als Wim Suurbier, Berry van Aerle en Eric Gerets achter zich.


Ben Wijnstekers, rechtsback in het Gouden Elftal van 60 jaar eredivisie

Deze week staat de poll open voor de verkiezing van de beste voorstopper. Opvallend is dat nu niet kan worden gekozen voor een ex-Feyenoorder. Zo zijn Europa Cup-winnaar Theo Laseroms en Wim Rijsbergen (verdediger op het WK van 1974 en 1978) niet genomineerd. Gekozen moet nu worden tussen Alex (PSV), Jaap Stam (Cambuur, Willem II, PSV, Ajax), Frank Rijkaard (Ajax), Ronald Spelbos (AZ en Ajax) en Barry Hulshoff (Ajax en MVV).

,,Bij publieksverkiezingen loop je het risico dat het resultaat het algemeen belang overstijgt. De supporters van Feyenoord zijn zeer actief, fans van andere clubs kunnen natuurlijk hetzelfde doen”, zegt Maarten van Rooijen, woordvoerder van FOX Sports.

Omroep Brabant deed vorige week een poging om de hegemonie van Feyenoord te doorbreken door Berry van Aerle te pushen. Voor Eric Gerets, aanvoerder van het PSV-elftal dat in 1988 de Europa Cup voor landskampioenen won, werd geen lans gebroken. De steunactie voor Van Aerle haalde niets uit.