IN DE SPO(®)TLIGHT

‘Ik ben niet de Kees Jansma van het vrouwenteam’

Ze beleefde een succesvolle radio- en tv-carrière, onder meer bij Studio Sport, ze maakt al jaren mooie documentaires, ze treedt regelmatig op als dagvoorzitter – en nu wordt ze ook pr-vrouw. Annette van Trigt is komende zomer tijdens het EK voetbal voor vrouwen in Nederland coördinator woordvoering & communicatie voor het EK 2017 voor vrouwen.

Wat houdt dat in, Annette?
,,Ik ben niet de Kees Jansma voor de mediazaken rond het Nederlands team. Dat doet Pauline Siemers. Ik ben er voor méér dan het Nederlands elftal alleen. Ik onderhoud de contacten op mediagebied met de UEFA, met de teams, met de zeven speelsteden. Het wordt echt een groot toernooi met zestien landen, dat vraagt dus ook veel media-aandacht vanuit de KNVB. Verder kan ik er nog niet zoveel over zeggen. Ik moet nog beginnen.”

De pr doen, is dat nieuw voor jou?
,,Jaa! Ik ben hiervoor benaderd, en toen ging ik er over nadenken. Want het is toch een stap van de journalistiek naar de pr. Toen ik me dat bedacht, realiseerde ik me ook dat ik als producente van sportgerelateerde tv-documentaires al pr moest bedrijven om mijn product onder de aandacht te kunnen brengen. Uiteindelijk heb ik in de gesprekken met Bert van Oostveen, die toernooidirecteur is, een goede klik gekregen waarmee ik snel het goede gevoel te pakken had.”

Wanneer begint het voor jou?
,,Officieel per 15 maart, maar eigenlijk is het al begonnen. Twee weken geleden waren we op vakantie in Portugal wat ik toevallig mooi kon combineren met wat rondkijken tijdens Algarve Cup. Daar kwam ik ook Hans van Breukelen tegen, die zich afvroeg wat ik daar deed. Toen kon ik het nog niet zeggen omdat er nog niks geformaliseerd was. Nu ik officieel ga beginnen, betekent dat contat leggen met de UEFA, langsgaan bij de speelsteden, bij burgemeesters en wethouders, ambtenaren en de ambassadeurs in elke stad.”

Hoe groot wordt dit EK voor vrouwen naar Nederlandse maatstaven?
,,Reken maar dat het een groot event wordt met zestien teams. Zo groot is de opzet van het EK vrouwenvoetbal nog nooit geweest, drie weken lang vanaf half juli in een verder nogal luwe sportzomer. Bij de Algarve Cup waren er alleen al uit Zweden 350 supporters meegekomen. Kun je nagaan wat dat voor het EK kan betekenen.”

Officieel draagt het EK de naam WEURO 2017. Dat gaan jullie zo uitdragen?
,,WEURO is de officiële naam die de UEFA hanteert ter onderscheiding van een EK-jeugdtoernooi dat tegelijkertijd plaats heeft, Women’s Euro 2017. WEURO klinkt niet. Laten we het hier in Nederland maar gewoon EK voetbal voor vrouwen noemen.”

(foto: Hans Vink)