IN DE SPO(®)TLIGHT

Pieter Zwart, data-journalist bij VI en op Catenaccio.nl

‘Achter de statistieken schuilen verhalen’

Voor Pieter Zwart kan voetbaljournalistiek niet zonder cijfers. Daaraan ontleent hij zijn verhalen. ,,Achter de statistieken kan zomaar een prachtige tragiek schuilgaan”, zegt hij op de website Villamedia.nl.

Pieter Zwart

Als Pieter Zwart op zondagavond in de Ziggo-voetbaltalkshow Rondo aan het woord komt, zie je hoe Wim Kieft  zich afwendt. De analist van Ziggo moet niets hebben van de doorwrochte analyses die Zwart opdreunt, gebaseerd op cijfertjes en andere data. Door de gevestigde orde wordt vaak lacherig gedaan over hem. Pieter Zwart (24) haalt zijn schouders er over op.

,,Een fenomeen. Wat Pieter doet is echt nieuw. Data-analyse in de voetbaljournalistiek”, oordeelde de Mercur-jury in de tijdschriftenbranche, die hem eind vorig jaar tot Belofte van het Jaar uitriep. Pieter Zwart is online-journalist bij het weekblad Voetbal International en nog altijd betrokken bij voetbalblog Catenaccio.nl, dat hij in 2009, op 15-jarige leeftijd met twee vrienden oprichtte. ,,We zijn daarmee begonnen omdat we vonden dat de voetbalverslaggever te veel een fan was met een typemachine op de tribune. Wij wilden ons richten op de analytische kant van het spel en verhalen maken die de traditionele journalistiek liet liggen.”

Als voorbeeld wijst Zwart in het interview met Linda Nab van Villamedia op Real Madrid: ,,Vraag de gemiddelde voetballiefhebber wat hij van Real Madrid vindt en je hoort: een verwerpelijke organisatie met een miljoenenschuld die veel te dure spelers koopt en met belastinggeld overeind gehouden wordt. Wij hebben gewoon de openbare jaarcijfers erbij gepakt en daaruit kwam naar voren dat Real Madrid sinds 2001 ieder jaar zwarte cijfers schrijft, miljoenenwinsten boekt.”

Zijn werk voor Voetbal International heeft tot minder aandacht voor Catenaccio geleid. De tijd is voorbij dat de freaks op zondagavond elke bewering in Studio Voetbal met scherpe tweets probeerden te ontkrachten. ,,Het was niet moeilijk geweest om rondom Catenaccio en verdienmodel te maken waar ik van had kunnen leven. De enige reden waarom ik dat niet heb gedaan is omdat ik een kans kreeg bij Voetbal International.”

Inmiddels levert Pieter Zwart wekelijks een bijdrage van anderhalve minuut aan de voetbaltalkshow Rondo op Ziggo. Onbevangen trotseert hij daar de bedenkingen aan tafel. ,,De klassieke ex-voetballers die daar doorgaans aan tafel zitten, keken wazig voor zich uit. Ik zag ze afhaken. Wim Kieft is mijn grootste criticaster in dat programma. ’Óh en dan krijgen we hém óók nog!’, zei Kieft een keer toen Jack van Gelder mijn  filmpje aankondigde. Ik vind het grappig om die kritiek een beetje te cultiveren. Het zijn de conservatieve krachten in het voetbal die de status quo willen beschermen.”

Bij Voetbal International profileert Zwart zich inmiddels al enkele jaren als jong, digitaal en innovatief redacteur. ,,Ik wil een platform neerzetten dat goede journalistiek maakt die toegevoegde waarde heeft. De kern is dat je op VI PRO verhalen leest die je elders niet gratis kunt krijgen. We zien nu al dat het lukt om daarmee nieuwe lezers aan ons te binden.”