IN DE SPO(®)TLIGHT

Peter Winnen, columnist de Volkskrant

Gedurende zeventien jaar schreef oud-wielrenner Peter Winnen (60) columns voor NRC, voornamelijk over wielrennen. Vanaf 2018 laat hij zijn gedachten los in de Volkskrant. ,,Een minstens zo mooi podium”, vindt Peter Winnen, die zelf nog geen transfer had overwogen.

Hoe is eigenlijk zo gekomen, die transfer, Peter?

,,Ze waren bij NRC aan verversing toe, werd me gezegd. Zeventien jaar is heel lang voor een freelancer, dat snap ik goed. Ik maak die krant niet, dus kan ik niet precies invullen wat ze precies bedoelen. Ik had er in ieder geval zelf nog niet aan gedacht om op te stappen.”

Verandert er iets aan je columns in de Volkskrant, krijgen ze dezelfde stijl, dezelfde toonzetting als in NRC?

,,Ik ben blij met de Volkskrant. Ik denk dat mijn schrijfstijl en mijn gedachtegang daar goed tot hun recht kunnen komen. Het is minstens zo’n mooi podium.”

Gaan de columns opnieuw alleen over wielrennen?

,,Het zal wel veel wielrennen zijn, maar dat hoeft niet per se. Waarschijnlijk schrijf ik ook wel columns tijdens de Winterspelen, in een periode dat het wielerseizoen nog op gang moet komen. In de NRC heb ik ook niet altijd uitsluitend over wielrennen geschreven. Ik kan me herinneren dat het ook wel eens is gegaan over lopen, over skispringen of over duivenmelken.”

Komen je columns op een vaste dag in de krant?

,,Een vaste dag is wel de bedoeling. In de NRC schreef ik in blokken, wekelijks in de klassiekerperiode, tijdens de grote etappewedstrijden vaak meer dan eens per week; dat was voor de papieren krant en voor de website.”

Hoelang schrijf je al columns?

,,Tijdens mijn wielercarrière schreef ik al sporadisch, maar dat mocht nog geen naam hebben. Nadat ik gestopt was ben ik, begin jaren negentig, meer serieus columns gaan schrijven. Dat begon met De Limburger. Die kwamen vandaar via het samenwerkingsverband ook in kranten als de Gelderlander en het Brabants Dagblad terecht. Ook voor het tijdschrift Fiets, voor De Muur en andere tijdschriften ben ik vervolgens columns en ook wel langere stukken gaan schrijven. Als er wat langs komt, bekijk ik of dat interessant is om op te pakken.”

Je hebt nooit een ghostwriter nodig gehad, neem ik aan?

,,Nee, ik schreef al in mijn kindertijd. Een ghostwriter valt best te billijken, vind ik, als topsporters hun ervaringen in een column naar voren brengen terwijl ze midden in een groot toernooi zitten. Toevallig werd mij wel gevraagd of iemand anders het boek had geschreven toen mijn eerste boek verscheen,  ‘Van Santander naar Santander.’ Die vraag vond ik op zich wel een compliment."

Wat doe je als freelancer nog meer dan columns schrijven?

,,Ik werk mee aan projecten als ‘Lance the Opera’, de Willebrord-sessies, ik doe wat lezinkjes hier en daar en werk ook mee aan fietsclinics, al wordt dat op mijn leeftijd wel wat minder. Ik heb ook andere stukken geschreven. Zo ben ik eens voor Plan Nederland naar India uitgezonden voor een verhaal over meisjes en vrouwen in ontwikkelingslanden, over vrouwenhandel en prostitutie. Dat verhaal is toen in een bundel opgenomen met andere verhalen. Een mooi project was dat. “

Ga je nog wel eens kijken bij ‘de koers’?

,,Af en toe ga ik wel eens kijken. Ik volg het wielrennen voornamelijk via de tv, de tijdschriften en de kranten. Beter kun je niet geïnformeerd worden., beter ook dan langs de kant te staan.”

 

HENK MEES