AIPS

De Association Internationale de la Presse Sportive (AIPS) is een wereldwijde sportpersorganisatie waarbij 144 landen zijn aangesloten. Zij telt 8500 kaarthouders en is gevestigd in de Zwitserse stad Lausanne. De perskaart van AIPS geniet internationaal algemene erkenning en is uitsluitend beschikbaar voor beroepssportjournalisten. De kaart heeft een geldigheidsduur van twee jaar. De AIPS heeft haar eigen perskaart, welke internationaal algemene erkenning geniet. Aanvragen voor het lidmaatschap, voor wat betreft Nederlandse media, verlopen via de NSP.

In het belang van de internationale media onderhoudt het bestuur van de AIPS nauwe banden met overkoepelende wereldbonden als de FIFA, UEFA (beide voetbal), FIBA (basketbal) en IAAF (atletiek). Daarnaast beschikt de AIPS over specialisten commissies, waarbij alle Olympische sporten zijn vertegenwoordigd. Die commissies bestaan uit experts (gespecialiseerde journalisten) uit die tak van sport. Zij werken nauw samen met organisatoren van grote evenementen als EK's en WK's om de best mogelijke persvoorzieningen gerealiseerd te krijgen met betrekking tot het te organiseren evenement.

De enige methode om inzicht te krijgen in hetgeen voor media gewenst is aan mediavoorzieningen, is om al die gemaakte werkafspraken vast te leggen in de vorm van een convenant, dat zowel voor de media beschikbaar is als voor de organisatoren.

De AIPS kaart is uitsluitend aan te vragen indien u in het bezit bent van de nationale perskaart, tenzij het specialistische sporten betreft die voor het merendeel in het buitenland afgewikkeld worden ( Formule 1, Moto GP) of wanneer de betreffende journalist/fotograaf in het buitenland verblijft.

 

AANVRAAG AIPS KAART

U kunt de AIPS- kaart (en/of verlengen eens in de twee jaar) aanvragen via de website van deze link 

 

Op de website van AIPS is een overzicht van alle Nationale Associaties te vinden onder het menu structure.