SPORTFOTO VAN HET JAAR

Gecombineerde sportfotoprijs

Bij de verkiezing van de NSP/ZILVEREN CAMERA Sportfoto wordt door de NSP sinds 2018 samengewerkt met de organisatie van Zilveren Camera. De gecombineerde sportfotoprijs dingt ook mee naar de jaarlijkse verkiezing van de Zilveren Camera.

De besturen van NSP en Zilveren Camera kwamen in 2018 overeen de krachten te bundelen ter wille van de kwaliteit van de sportfotografie. De NSP Sportfotoprijs was vanaf 2014 een platform voor foto’s van de aangesloten NSP-fotografen.

De NSP/Canon Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar 2020 ging naar Koen van Weel (ANP) met een foto van baanwielrenner Harrie Lavreysen.  De foto laat een blik zien op het gezicht van Lavreysen en in zijn helm nadat hij wereldkampioen Keirin is geworden.

De drie prijswinnende fotografen: in het midden winnaar Koen van Weel, geflankeerd door Robin van Lonkhuijsen (links) en Pim Ras (rechts). (Foto: Stephan Tellier)

De jury schrijft daarover: ‘De winnende foto van de NSP/Zilveren Camera Sportfoto is een echte sportfoto. De fotograaf heeft én de actie én de emotie in een beeld gevat.’

Voor de NSP-verkiezing 2020 werden tien foto’s genomineerd. De tweede prijs ging naar een foto van Robin van Lonkhuijsen, derde werd Pim Ras. 

Lees hier het juryrapport

Winnaars Sportfoto van het jaar: