FOTO VAN HET JAAR

Jiri Büller winnaar sportfoto 2017

Foto: Ronald Speijer

Als NSP Sportfoto van het jaar 2017 is uitverkoren een foto van Jiri Büller waarop de spierbundels en de grimas op het gezicht van turner Epke Zonderland het beeld bepalen. De foto is gemaakt tijdens het NK in juni 2017.

,,Het is ook anatomisch gezien een fantastische foto”, aldus juryvoorzitter Michael Kooren. ,,Je ziet hier wat voor een geweldige optater de spieren bij zo’n actie krijgen”, voegde de winnaar daaraan toe. Jiri Büller is freelancer en werkt veel voor de Volkskrant.

De tweede prijs ging naar een foto van Robin van Lonkhuijsen (ANP) waarop de superioriteit à la Usain Bolt van atlete Dafne Schippers tot uitdrukking komt. Op de derde plaats kwam een foto van Louis van de Vuurst, huisfotograaf van Ajax, met daarop een duel waarop Klaas-Jan Huntelaar (Ajax) en Stijn Wuytens (AZ) zij aan zij boven de grond zweven.

Met de fotojaarprijs hebben de aangesloten NSP-fotografen sinds 2014 een platform waar de beste foto’s tot hun recht komen. De prijs moet professionele sportfotografen extra aansporen om werk van ongekende schoonheid te produceren.

De vakjury, bestaande uit de fotografen Peter Schols, Patrick Post, René Bouwman, Koen Suyk, winnaar van NSP sportfoto van het jaar 2015, en voorzitter Michael Kooren, kreeg voor de verkiezing van de sportfoto van 2016 de keus uit 321 foto’s van 45 fotografen.

Winnaars NSP Sportfoto van het jaar:
  • 2017 Jiri Büller
  • 2016 Eric Verhoeven
  • 2015 Koen Suyk
  • 2014 Klaas Jan van der Weij

Lees hier het juryrapport over de foto van het jaar 2017

Eric Verhoeven winnaar sportfoto 2016

De NSP Sportfotoprijs is sinds 2014 een platform waar foto’s van de aangesloten NSP fotografen tot hun recht komen. De prijs moet professionele sportfotografen extra aansporen om werk van ongekende schoonheid te produceren.

De vakjury, bestaande uit de fotografen Peter Schols, Patrick Post, René Bouwman, Koen Suyk, winnaar van NSP sportfoto van het jaar 2015, en voorzitter Michael Kooren, kreeg voor de verkiezing van de sportfoto van 2016 de keus uit 132 inzendingen van 33 fotografen. De prijs (1000 euro) ging naar Eric Verhoeven (Soccrates Images) met de foto waarop PSV-doelman Jeroen Zoet vergeefs in de lucht zweeft bij een treffer van Davy Klaassen tijdens de wedstrijd Ajax - PSV (1-1) op 18 december 2016.

,,Eric Verhoeven koos er bewust voor om de foto in zwartwit af te drukken om zo het klassieke karakter te benadrukken van het beeld van een voetbalwedstrijd, zonder dat je daarop reclameborden ziet”, zei zijn naaste collega Laurens Lindhout bij de uitreiking van de prijs waarbij Verhoeven wegens vakantie ontbrak.

Uit het juryrapport: ‘Geen beeld van de Olympische Spelen, Tour de France, EK atletiek of Max Verstappen, maar een klassieke foto gemaakt op een willekeurige zondag of zaterdag avond. De dynamiek van de foto, gecombineerd met de haast serene rust en compositie van het beeld én het technisch vakmanschap van de fotograaf maakt deze foto tot een absolute winnaar.

Op de tweede plaats kwam een foto van Joris Knapen die tijdens de Tour de France een spectaculaire val van wielrenner Alain Philippe tijdens de Tour de France fotografeerde voor Het is Koers. Derde werd Sander Koning, die Dafne Schippers tijdens de olympische finale in Rio voor het ANP koos voor een positie aan de zijkant.

Doel van de fotocommissie van de NSP Sportfotoprijs is de beste sportfoto vinden, ongeacht het evenement waar deze is gemaakt. Klaas Jan van der Weij won de eerste editie met een foto van een ruiter die van zijn paard werd gegooid in de waterbak tijdens de Military in Boekelo. Een jaar later ging de eer naar Koen Suyk met een beeld van een geconcentreerde, zwevende hockeyster.