SPORTFOTO VAN HET JAAR

Vincent Riemersma winnaar 2018

Foto: Ronald Speijer 

Bij de verkiezing van de NSP/ZILVEREN CAMERA Sportfoto van het Jaar 2018 werd voor het eerst samengewerkt door de NSP en de organisatie van Zilveren Camera. De gecombineerde sportfotoprijs ging naar Vincent Riemersma (freelance) met een foto van Schaatsende Schaduwen op de Weissensee.

De besturen van NSP en Zilveren Camera kwamen in 2018 overeen de krachten te bundelen ter wille van de kwaliteit van de sportfotografie. De NSP Sportfotoprijs was vanaf 2014 een platform voor foto’s van de aangesloten NSP-fotografen.

De vakjury 2018 bestond uit de fotografen Michael Kooren, Jerry Lampen en Jiri Büller als winnaar van de fotojaarprijs 2017. De foto van Riemersma, gemaakt met een drone, werd op 21 januari 2019 al bekroond met de AIPS Award voor beste sportfoto ter wereld in de categorie actie.

Foto: Vincent Riemersma 

De tweede prijs bij de Nederlandse verkiezing ging naar Koen van Weel (ANP) met een foto van Memphis Depay en Georginio Wijnaldum tijdens Nederland-Duitsland. De derde prijs werd gewonnen door Erwin Spek (Soccrates Images) voor zijn foto van de karatetrap van Thomas Müller contra Nicolas Tagliafico (Ajax-Bayern).

Winnaars Sportfoto van het jaar:

  • 2014 Klaas Jan van der Weij
  • 2015 Koen Suyk
  • 2016 Eric Verhoeven
  • 2017 Jiri Büller
  • 2018 Vincent Riemersma

Jiri Büller winnaar sportfoto 2017

Als NSP Sportfoto van het jaar 2017 is uitverkoren een foto van Jiri Büller waarop de spierbundels en de grimas op het gezicht van turner Epke Zonderland het beeld bepalen. De foto is gemaakt tijdens het NK in juni 2017.

,,Het is ook anatomisch gezien een fantastische foto”, aldus juryvoorzitter Michael Kooren. ,,Je ziet hier wat voor een geweldige optater de spieren bij zo’n actie krijgen”, voegde de winnaar daaraan toe. Jiri Büller is freelancer en werkt veel voor de Volkskrant.

De tweede prijs ging naar een foto van Robin van Lonkhuijsen (ANP) waarop de superioriteit à la Usain Bolt van atlete Dafne Schippers tot uitdrukking komt. Op de derde plaats kwam een foto van Louis van de Vuurst, huisfotograaf van Ajax, met daarop een duel waarop Klaas-Jan Huntelaar (Ajax) en Stijn Wuytens (AZ) zij aan zij boven de grond zweven.

Met de fotojaarprijs hebben de aangesloten NSP-fotografen sinds 2014 een platform waar de beste foto’s tot hun recht komen. De prijs moet professionele sportfotografen extra aansporen om werk van ongekende schoonheid te produceren.

De vakjury, bestaande uit de fotografen Peter Schols, Patrick Post, René Bouwman, Koen Suyk, winnaar van NSP sportfoto van het jaar 2015, en voorzitter Michael Kooren, kreeg voor de verkiezing van de sportfoto van 2016 de keus uit 321 foto’s van 45 fotografen.

Eric Verhoeven winnaar sportfoto 2016

De NSP Sportfotoprijs is sinds 2014 een platform waar foto’s van de aangesloten NSP fotografen tot hun recht komen. De prijs moet professionele sportfotografen extra aansporen om werk van ongekende schoonheid te produceren.

De vakjury, bestaande uit de fotografen Peter Schols, Patrick Post, René Bouwman, Koen Suyk, winnaar van NSP sportfoto van het jaar 2015, en voorzitter Michael Kooren, kreeg voor de verkiezing van de sportfoto van 2016 de keus uit 132 inzendingen van 33 fotografen. De prijs (1000 euro) ging naar Eric Verhoeven (Soccrates Images) met de foto waarop PSV-doelman Jeroen Zoet vergeefs in de lucht zweeft bij een treffer van Davy Klaassen tijdens de wedstrijd Ajax - PSV (1-1) op 18 december 2016.

,,Eric Verhoeven koos er bewust voor om de foto in zwartwit af te drukken om zo het klassieke karakter te benadrukken van het beeld van een voetbalwedstrijd, zonder dat je daarop reclameborden ziet”, zei zijn naaste collega Laurens Lindhout bij de uitreiking van de prijs waarbij Verhoeven wegens vakantie ontbrak.

Uit het juryrapport: ‘Geen beeld van de Olympische Spelen, Tour de France, EK atletiek of Max Verstappen, maar een klassieke foto gemaakt op een willekeurige zondag of zaterdag avond. De dynamiek van de foto, gecombineerd met de haast serene rust en compositie van het beeld én het technisch vakmanschap van de fotograaf maakt deze foto tot een absolute winnaar.

Op de tweede plaats kwam een foto van Joris Knapen die tijdens de Tour de France een spectaculaire val van wielrenner Alain Philippe tijdens de Tour de France fotografeerde voor Het is Koers. Derde werd Sander Koning, die Dafne Schippers tijdens de olympische finale in Rio voor het ANP koos voor een positie aan de zijkant.

Doel van de fotocommissie van de NSP Sportfotoprijs is de beste sportfoto vinden, ongeacht het evenement waar deze is gemaakt. Klaas Jan van der Weij won de eerste editie met een foto van een ruiter die van zijn paard werd gegooid in de waterbak tijdens de Military in Boekelo. Een jaar later ging de eer naar Koen Suyk met een beeld van een geconcentreerde, zwevende hockeyster.