IN DE SPO(®)TLIGHT

Dione de Graaff, presentatrice Studio Sport

Dione de Graaff werkt al 23 jaar bij Studio Sport. ,,Sinds een jaar of vijf, zes heb ik het gevoel dat ik het beheers”, zegt ze in een groot interview met Het Parool. Daarin vertelt ze ook over haar verlangen wel eens iets buiten de sport op tv te willen doen.

,,Ik kan me vaak goed voorstellen dat ik nog lang bij Studio Sport blijf. Maar soms denk ik: 'Ik zal hier mijn pensioen toch niet halen? Ik ben wel meer dan ooit bezig met mijn andere interesses als muziek en politiek”, aldus de 49-jarige presentatrice. Ze antwoordt dat op de vraag waarom zij nooit tussen de kanshebbers op de Zilveren Televisie-ster voor de beste presentatrice staat.

,,Er gaat bij mij ook weleens een wenkbrauw omhoog als ik de nominaties zie. Maar dan eigenlijk nog meer voor mijn collega's die nieuws presenteren. Astrid Kersseboom of Pieter Jan Hagens, echt fantastische presentatoren. Maar goed, wij zijn blijkbaar een beetje als het water dat uit de kraan stroomt: we zijn er altijd, het valt niet op. Toch moet ik eerlijk zeggen dat het soms ook een beetje ondankbaar voelt. Alsof we meubelstukken zijn. Terwijl ik denk dat wie bij Studio Sport zo'n grote liveshow heeft gepresenteerd, goed genoeg is om overal te werken."

Voorlopig is ze niet van plan haar vleugels uit te slaan. ,,Nu denk ik nog wel een paar jaar te blijven. Kijk, het hoeft ook geen totale ommekeer te zijn, hè? Misschien zijn er dingen te combineren, zoals Tom Egbers laatst deed bijvoorbeeld met die prachtige serie over Engeland. Zoiets vind ik een aantrekkelijke gedachte”, vertelt Dione de Graaff.

De presentatrice van Studio Sport maakt in het interview geen geheim van de gehoorproblemen die haar al langere tijd plagen. ,,Het is onder controle. Ik heb tinnitus. Zeven jaar terug had ik van de ene op de andere dag een heel harde ruis in mijn rechteroor. Ik heb volledig in paniek thuis gezeten. Ik vreesde nooit meer te kunnen werken. Ik ben in verscheidene ziekenhuizen geweest, maar de artsen kwamen steeds tot dezelfde conclusie: het is gewoon pech.”

De gehoorproblemen blijken soms een handicap. ,,Ik ben in dat oor 70 procent van mijn gehoor kwijt. Ik heb een tijdje gedacht dat ik op die manier geen interview of presentatie meer kon doen, maar gelukkig helpen je hersenen je je aan te passen. En in mijn werk houd ik er rekening mee. Het oortje met het geluid van de uitzending en het contact met de regisseur moet in mijn goede oor. Dat betekent dat ik ben afgesloten van de rest van de studio. Een cameraman die wat tegen me zegt of een studiogast die naast zijn microfoon praat. Die hoor ik niet. Da's echt een handicap."

Voor de presentatie van schaatswedstrijden zullen Dione de Graaff (en Henry Schut) mét de analisten Rintje Ritsma, Mark Tuitert en Annette Gerritsen vaker vanuit de studio hun werk doen. Een studio in de schaatshal is er alleen nog tijdens wedstrijden in Heerenveen. Ook Studio Sport merkt de gevolgen van de bezuinigingen bij de publieke omroep. ,,Het is goedkoper, ja. De Publieke Omroep moet snijden. En dan draagt ook Studio Sport bij. En dus ook het schaatsen."

In het interview stelt Dione de Graaff dat haar relatie met journalist Nando Boers geen rol speelt als zij Ireen Wüst interviewt. Boers schreef vorig jaar de biografie van Wüst die niet mocht verschijnen omdat daarin  te veel ongewenste privézaken aan de orde kwamen. ,,Ik heb met Nando afgesproken dat ik daarover niet praat. Het is zijn boek, zijn verhaal. Ik ben er slechts toevallig bij betrokken. We zijn volwassen mensen. En beiden professioneel. Daar komen we uit. En meer zeg ik er niet over."

Het debat over vrouwen in de sportjournalistiek is volgens Dione de Graaff achterhaald. ,,Ik heb die wereld nooit als mannenwereld, maar als een wereld vol sporters en sportliefhebbers ervaren. Maar tegenwoordig ligt dat onderwerp ineens weer gevoelig, merk ik. Dat debat is achterhaald. Blijkbaar hebben de media het geheugen van een mug. Kom op, waar was ik dan al die jaren? Of Annette van Trigt? Die deed bijna alleen maar voetbal. Of iets verder terug: Marga van Arnhem. (…).  Op de School voor Journalistiek zeiden ze over een stage bij Studio Sport. 'Doe dat maar niet. Daarvoor moet je écht verstand van sport hebben.' Daar heb ik gelukkig niet naar geluisterd.''