Nieuws

Sportcolumns thema in Rode Hoed

In debatcentrum Rode Hoed in Amsterdam verzorgt Volkskrant-columnist Bert Wagendorp woensdag 13 februari de vijfde Kees Fens-lezing. Centraal daarin staan de sportcolumns. Inspiratie voor het thema zijn de columns van literatuurcriticus en essayist Kees Fens die in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw werden gepubliceerd op de sportpagina’s van De Volkskrant.

 

Kees Fens (1929-2008) was in Nederland de eerste sportcolumnist die de fictie in zijn stukjes haalde. In 1980 verscheen het boek ‘Waarom ik niet tennis (en ook niet hockey)’, een selectie uit zijn    sportcolumns in de Volkskrant. Samen met Nico Scheepmaker effende Fens het pad voor andere publicisten die van sport hielden. Hij kreeg navolging van een hele generatie moderne sportschrijvers. Op de maandagse sportpagina van de Volkskrant werd Jan Mulder zijn opvolger.  

 

Bert Wagendorp is columnist bij De Volkskrant en mede-hoofdredacteur van wielermagazine De Muur. Hij was eerder onder meer sportverslaggever bij De Volkskrant.

 

De Kees Fenslezing begint op 13 februari om 15.30 uur (inloop vanaf 15.00 uur). Voor alle informatie en kaartverkoop: rodehoed.nl.