Nieuws

WILLEM is ook als documentaire fenomenaal

Gewone fans, journalisten, Gerard Cox en notabelen dromden maandagavond in het Rotterdamse theater LantarenVenster samen voor de première van de documentaire WILLEM, gemaakt ter gelegenheid van de 75e verjaardag van Willem van Hanegem op 20 februari.  

Een uitzonderlijke voorvertoning georganiseerd door het SportFilmFestival Rotterdam, dat van 10 tot en met 14 april zijn beslag krijgt. 

De 450 toeschouwers kregen alvast een magnifiek voorproefje van de prestaties van de Kromme. De tv-kijkers moeten nog bijna een maand  wachten om de authentieke en unieke beelden op zondag 17 februari bij Andere Tijden Sport te zien. 

Makers David Kleijwegt (regie) en Steven van der Gaag (research) hebben stad en land afgezocht naar unieke beelden van de onnavolgbare Feyenoorder, vooral uit zijn jonge jaren bij Velox en Xerxes DHC. En heerlijke beelden van thuis met zijn eerste vrouw Truus, de eerste écht landelijk bekende spelersvrouw, die geen blad voor haar mond nam. Of Willem tafeltennissend met Joop den Uyl! Of de smerige tackles, die Willem zelf overigens wel vond meevallen. Of de kromme passes, altijd op maat, in de loop, magistraal dus. 

Willem van Hanegem in Velox-tenue op het scherm terwijl regisseur David Kleijwegt wordt geinterviewd door Tom Egbers.

De documentaire geeft een prachtig tijdsbeeld, ook van de journalistiek. Zo is het tegenwoordig ondenkbaar dat de spelers vanuit de catacomben tussen de fotografen door naar de middencirkel moeten lopen, zoals gebeurde bij de afscheidswedstrijd van de Kromme in de Kuip. 

Of neem het live-interview dat Wim Jesse Van Hanegem afnam, meteen nadat hij in 1976 in de wedstrijd tegen Tsjechië van het veld werd gestuurd. De Kromme weigerde af te trappen… 

De documentaire is volgens Tom Egbers voor Andere Tijden Sport ‘een unicum’, want WILLEM is een geheel uit archief opgebouwd portret van een voormalig topsporter. 

De voorvertoning duurde liefst 50 minuten en daar zit nou net het probleem. Regisseur Kleijwegt moet er nog 4 minuten uithalen om ‘m passend te maken voor tv-uitzending. Killing your darlings, het is het lot van iedere journalist. 

 

GERARD DEN ELT