Nieuws

De ‘baas’ en Keizer in Portugal

Lisa Deen

26 januari 2019. Langzaam maar zeker druppelen de eerste berichtjes vanuit Portugal binnen. Het begint natuurlijk met het nieuws: Marcel Keizer heeft met Sporting Clube de Portugal, in de volksmond ‘Sporting’, zijn eerste prijs gepakt. Zijn ploeg versloeg FC Porto in de Taça da Liga, het tweede bekertoernooi in Portugal.

Al snel volgen er allerlei berichtjes in de groep chats met mijn Portugese vrienden. Hoewel ik sinds een half jaar niet meer in Portugal woon, ben ik nog erg betrokken. En dus ook bij het voetbal.

De Sporting-fans gaan in het groepsgesprek direct los over ‘BAAS’ Dost. Hoewel ik weleens heb uitgelegd dat Bas gewoon ‘Bas’ heet en niet ‘Baas’, laat ik het nu maar even voor wat het is. Ze zijn blij met de overwinning. En laten we dat vooral zo houden. Een andere vriend vervolgt in het groepsgesprek met een opmerking die ik de afgelopen jaren al vaker heb gehoord. ‘Hoe meer Nederlanders bij Sporting, hoe beter’, zei hij.

Bij Sporting zijn ze namelijk niet alleen lyrisch over Dost, die aan de lopende band scoort voor de ploeg uit Lissabon. Marcel Keizer is sinds eind 2018 hun nieuwste held. Met een start van zeven overwinningen op een rij en het winnen van de Taça da Liga kan hij bij mijn Portugese vrienden niets kwaad doen.

Wie mij een beetje kent, weet dat ik ‘iets’ heb met Portugal. Ik heb er niet alleen tweeënhalf jaar gewoond, maar kwam er daarvoor ook al elk jaar. Een soort van liefde voor het land kun je het wel noemen wat dat betreft.

Toen ik nog in Lissabon woonde was ik regelmatig te vinden in Alvalade, het stadion van Sporting. Nu ik terug ben in Nederland volg ik de Portugese competitie van een afstandje. En dus ook de manier waarop de fans reageren.

Dat ‘Nederlandse tintje’ bij Sporting vind ik overigens wel wat hebben. Dit jaar natuurlijk vooral met de ‘Baas’ en Keizer, maar ik herinner me ook hoe ik Stijn Schaars en Ricky van Wolfswinkel de ene goal na de andere zag maken voor de groen-witte ploeg.

In Portugal is het supporterschap meer dan een kwestie van gevoel. Bij de Portugezen is de liefde voor de club extreem, maar de haat voor de ander valt mee. Toch draait het bij Sporting ook maar om één ding: winnen. En ja, daar plagen de Benfica- en Porto-fans de ‘Sportinguistas’ weleens mee.

Hoewel Sporting voor de tweede keer op rij de beker gewonnen heeft, laat de nationale titel immers al sinds seizoen 2001/2002 op zich wachten. Met acht punten achterstand op de nummer een – FC Porto – wordt dat ook voor Keizer een zware klus.

Een Portugese journaliste (ja, je leest het goed – een vrouw) vroeg Keizer zaterdag daarom zonder blikken of blozen maar even hoe het ervoor stond. ‘Is deze overwinning in de beker het bewijs dat Sporting nog steeds in leven is?’ vroeg ze.

Zijn antwoord? Een lachje en de volgende woorden: ,,Het is nu het moment om te vechten. We zullen zien wat er gaat gebeuren.”

En ja, ook mijn Portugese vrienden en ik kunnen het alleen maar afwachten. 

LISA DEEN