Nieuws

Vincent Riemersma wint opnieuw

De drone-foto van Vincent Riemersma, die vorige week al met de mondiale AIPS Award werd bekroond, is ook verkozen tot de NSP/ZILVEREN CAMERA Sportfoto van het Jaar 2018. Hij ontving daarvoor een waardecheque van 2500 euro, uitgereikt door Remco Huitema van Cameraland.

Vincent Riemersma (links) jubelend bij de prijsuitreiking door Marcel Molle, in het midden presentator Marcel Maijer. (Foto: Ronald Speijer)

Riemersma dingt met zijn foto mee naar de Zilveren Camera die vrijdag 1 februari wordt uitgereikt in Hilversum. Dan krijgt Riemersma ook zijn Kristallen Camera overhandigd, de prijs voor de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar.

Riemersma maakte zijn foto vorig jaar op de Weissensee toen hij de schaatsers met een drone als ‘schaatsende schaduwen’ in beeld bracht. De foto van Riemersma werd verkozen boven een foto van Koen van Weel (ANP), die de vreugde ‘face to face’ bij Memphis Depay en Georginio Wijnaldum vastlegde in de slotfase van Nederland-Duitsland (3-0). Hij ontving van Cameraland een waardecheque van 1000 euro. De derde prijs  ging naar Erwin Spek (Soccrates Images) voor zijn foto van de karatetrap van Thomas Müller contra Nicolas Tagliafico (Ajax-Bayern).

De drie prijswinnende fotografen met hun foto’s. Vanaf links: Koen van Weel, Vincent Riemersma, Erwin Spek en Remco Huitema van Cameraland. (Foto: Ronald Speijer)

Er waren in totaal tien foto’s genomineerd uit een eerste schifting van twintig stuks. Bij de prijsuitreiking constateerde juryvoorzitter Jerry Lampen dat enkele actiemomenten diverse keren voorkwamen bij de inzendingen, onder meer het ‘duetje’ van Depay en Wijnaldum, de armklem van Sergio Ramos en de karatetrap. Lampen riep de fotografen op tot méér inzendingen. ,,Niet alle fotografen nemen de wedstrijd serieus, bij voorbeeld omdat ze er pas eind december aan denken nog een foto in te zenden”, aldus Lampen.

Over de winnende foto zei Lampen: ,,Het is Nederlandse folklore op een andere manier gefotografeerd. Een foto die een nieuwe, frisse blik biedt op sportfotografie.”

Vincent Riemersma (36), pas drie jaar professioneel fotograaf, lichtte het maken van de foto toe. ,,Ik had al langer in mijn hoofd om dit shot te maken. Ik ben geen momentenfotograaf. Op de Weissensee krijg je elk rondje een nieuwe kans. Ik vind het een eer om hier te staan tussen fotografen als Pim Ras en Klaas-Jan van der Weij.”

Van der Weij kreeg maandag met vertraging de prijs die hij vier jaar geleden kreeg toegekend voor de beste sportfoto van 2014. Dat gebeurde door jurylid Jiri Büller, de winnaar van vorig jaar, die zei: ,,Het leukste aan de hele prijs is het gezeur en het gebabbel erom heen.”

Klaas-Jan van der Weij (links) krijgt zijn prijs voor 2014. Rechts presentator Marcel Maijer. (Foto: Ronald Speijer).

Hieronder de tien genomineerde foto’s

De winnende foto van Vincent Riemersma, gemaakt op de Weissensee

De foto die met de tweede prijs werd gehonoreerd, gemaakt door Koen van Weel (ANP) met Memphis Depay en Georginio Wijnaldum aan het eind van de interland Nederland – Duitsland.

De derde prijs was voor Erwin Spek (Soccrates Images) met de karatetrap van Thomas Müller tegen Nico Tagliafico tijdens de Champions League-wedstrijd Ajax – Bayern München.

Suzanne Schulting viert haar gouden medaille op de olympische 1000 meter shorttrack. (Foto: Pim Ras)

Lekke band bij een mountainbike-race op het strand bij Egmond. (Foto: Olaf Kraak, ANP)

De armklem van Sergio Ramos tegen Mo Salah tijdens de finale van de Champions League (Foto: Marcel ter Bals)

De armklem van Sergio Ramos tegen Mo Salah tijdens de finale van de Champions League (Foto: Pim Ras)

De Japanse hockeyster Motomi Kawamura vliegt door de lucht bij het toernooi om de Champions Trophy in Breda. (Foto: Koen Suyk)

Oranje buigt zich vreugdevol over Giorginio Wijnaldum tijdens de interland tegen Duitsland. (Foto: Peter Lous)