Nieuws

Veel lof bij overlijden van Hugh McIlvanney

In vrijwel alle Britse kranten is vorige week uitgebreid stilgestaan bij het overlijden op 84-jarige leeftijd van Hugh McIlvanney. Hij werd alom beschouwd als een van de meest legendarische sportschrijvers in Groot-Brittannië.

‘De journalist wiens gespierde proza ​​en gevoel voor empathie hem tot de grootste sportschrijver van Groot-Brittannië maakten’, schreef de Daily Telegraph. ‘Een van de grootste sportschrijvers ooit. Weinigen konden zijn Schotse schrijfstijl evenaren, zijn oog voor details of zijn boekje met telefoonnummers’, voegde The Guardian daaraan toe.

Patrick Collins, voorzitter van de Sports Journalists Association, prees de nauwgezetheid van McIlvanney. ‘Zijn ontelbare bewonderaars zullen het hebben over zijn rollende zinnen, zijn geslepen inzicht en zijn gevoel voor dramatiek. Maar degenen die met hem hebben gewerkt, herinneren zich ook een onvermoeibare perfectionist, voor wie de hele zondag verpest kon worden door een verkeerd geplaatste komma.’

Hugh McIlvanney schreef van 1963 tot 1993 voor The Observer, waarna hij chief sports writer en columnist werd bij The Sunday Times. In 2016 nam McIlvanney op 82-jarige leeftijd afscheid van de sportjournalistiek waarin hij vooral over voetbal, boksen en paardenraces schreef. In 1996 werd hij benoemd tot officier in de Orde van het Britse rijk (OBE).