Nieuws

METAMORFOSE

Ik vond Robin van Persie, op zijn Haags gezegd, een ongelooflijke oetlul. Wat gedroeg hij zich onhebbelijk tijdens het EK voetbal van 2012. Hij wenste in die weken in Oekraïne geen woord met de pers te wisselen en misschien ook wel niet met zijn ploeggenoten, want je zag hem voortdurend afgezonderd staan of zitten met zijn vriendje Afellay.

Ik was niet bij dat EK, maar had het te doen met mijn collega’s. Uitslagen en spelmomenten van dat toernooi kan ik me nauwelijks herinneren, wel die enge houding van Van Persie.
Daarom is het een klein wonder dat Van Persie zes jaar later door ons, sportjournalisten, is uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid van 2018.

Ook wat mij betreft een terechte keuze. Robin van Persie is in vergelijking met vroeger 180 graden omgeslagen. Wat is er in hemelsnaam in de Feyenoord-captain gekropen? Dit kan toch bijna niet alleen maar met volwassen worden te maken hebben?

Van Persie praat tegenwoordig langer dan wie ook met de pers – zijn zwijgen in Oekraïne heeft hij inmiddels al lang gecompenseerd. Én hij is ook nog lief voor de fans. Waar bijvoorbeeld de meeste voetballers in de tunnel voor de wedstrijd totaal geen oog hebben voor de jeugd die aan de hand mee het veld opgaat, krijgen alle kinderen van Van Persie een high five en maakt hij een praatje met ze. Dan kan je voor mij al niet meer kapot.

Een beter moment om Van Persie zijn prijs te overhandigen, vorige week op Papendal, was er niet. Het was daags na de nu al legendarische Feyenoord-Ajax (6-2), waarin hij andermaal zijn grote klasse had getoond. Met zijn opgewekte verschijning fleurde hij ons mooie gala op. Zijn metamorfose nam zelfs nog grotere vormen aan dan ik dacht. Van Persie bood op het podium publiekelijk zijn excuses aan voor zijn gedrag tijdens het genoemde EK. ‘Dat was niet goed van mijn kant. Ik heb er van geleerd.’

Een groots gebaar.

Toch is de metamorfose van Van Persie wat mij betreft nog niet helemaal perfect. Want het is echt smerig hoe de voetballer tijdens wedstrijden na bijna elke actie zijn neus ledigt. Dat past eigenlijk niet bij de nieuwe, schone Robin van Persie. Wie kan hem dat nog even vertellen? Maar, bedenk ik me ineens, misschien moet hij zijn snot toch maar zo blijven rondspuiten. Anders wordt het allemaal wel heel erg onwerkelijk.

 

HANS KLIPPUS