Nieuws

Journalist/Europa Cup-pionier overleden

Jacques Ferran, een van de grondleggers van het hedendaagse Europa Cup-voetbal, is donderdag 7 februari op 98-jarige leeftijd overleden. Als journalist van het Franse sportdagblad L’Équipe schreef Ferran onder meer het eerste reglement voor de toernooien in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Ook stond hij aan de wieg van de eerste verkiezing van de Europees voetballer van het Jaar in 1956, de Gouden Schoen.

Ferran schreef van 1948 tot 1985 over voetbal voor L’Équipe en het wekelijkse zusterblad France Football. Uitgever Gabriel Hanot, chef voetbal Jacques de Ryswick en redacteur Ferran besloten eind 1954 het idee te lanceren voor een Europa Cup-toernooi voor landskampioenen.

Ferran werkte de plannen verder uit in samenwerking met wedstrijdmakelaar Julius Ukrainczyk, die destijds vrijwel alle vriendschappelijke wedstrijden van de topclubs in Europa regelde. Ook de meeste grote clubs schaarden zich snel achter de Franse plannen.

Aanvankelijk waren FIFA en UEFA niet gecharmeerd van het Franse media-project. Pas laat in het voorjaar van 1955 nam de UEFA de organisatie over. Vlak voor de start gebeurde dat, omdat anders een harde confrontatie met de clubs dreigde.

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin herdacht de Fransman met warme woorden: ‘Jacques Ferran was veel meer dan een begiftigd journalist, die vele jarenlang met grote passie en klasse over voetbal schreef. Hij was een pionier die een belangrijke bijdrage leverde aan de geboorte van Europa’s meest illustere clubtoernooi.

Mét de redactie van ‘L’Équipe en France Football nam Jacques Ferran in 1970 het initiatief voor de oprichting van een nieuwe voetbalclub in Parijs onder de naam Paris Football Club. Daaruit is het huidige Paris Saint-Germain voortgekomen. In 1999 ontving Ferran in Barcelona uit de handen van Johan Cruijff een trofee omdat hij door de International Football Hall of Champions was uitgeroepen tot de meest illustere voetbaljournalist van de wereld.