Nieuws

Fotograaf Ewoud Broeksma overleden

Met het overlijden van fotograaf Ewoud Broeksma is plotseling een einde gekomen aan de portrettenreeks ‘Hemd van het lijf’ in het Dagblad van het Noorden. Wekelijks fotografeerde Broeksma (top)sporters die geheel of gedeeltelijk naakt poseerden. Onder anderen Epke Zonderland, zwemster Ranomi Kromowidjojo, de voetballers Jevgeni Levtsjenko en Joël Veltman en de atleten Rutger Smith en Churandy Martina poseerden voor hem.

Ewoud Broeksma overleed maandag 18 februari onverwacht op 61-jarige leeftijd. Zijn werk omschreef hij zelf als ‘lijflijkheid’. In november 2014 noemde de fotograaf zich de enige fotocolumnist bij een dagblad in Nederland. Hij vond dat onbegrijpelijk. ,,We leven in het fototijdperk. Beeld is veel belangrijker dan tekst geworden. De nieuwe Rembrandt heet Steven Spielberg.''

Zijn onverwachte dood was een schok voor tal van collega-fotografen. Van huis uit was Broeksma jurist. Van origine was hij een Twent. In 1981 kwam Broeksma naar Groningen. De naakte portretten van sporters vormden de kern van zijn werk. Zijn eerste portretten maakte hij van Russische schaatsers, onder wie wereldkampioen Oleg Bozjev.

In het Dagblad van het Noorden noemt fotograaf Jan Kruize het portret van Epke Zonderland het meest kenmerkende werk van Broeksma. ,,Krijg zo'n topsporter maar eens naakt voor de lens. Daar gaat heel wat aan vooraf. Daar kon Ewoud met plezier over vertellen. De foto van Zonderland heeft iets onbevangens. Soms kreeg hij de kans om een topsporter in Zuid-Nederland of in Londen te fotograferen, dan reed hij er meteen naartoe."

Een portret van volleyballer Niels de Vries van Abiant/Lycurgus, gepubliceerd op zaterdag 16 februari, blijkt achteraf zijn laatste foto in de rubriek. Op 5 september 1994 debuteerde Broeksma met een portret van wielrenner Gert Jacobs. In de begeleidende tekst werd zijn handelsmerk omschreven als 'artistiekesthetische foto's'.

,,Ik beeld lijven naakt af om zonder kleding, reclame en fotomanipulatie een zo tijdloos mogelijk beeld te creëren. Puur voor de kunst. Omdat de krant er is voor iedereen vermijd ik geslachtsdelen en borsten. Dat leidt af en zet de foto in een ander daglicht. Dat wil ik ook met het oog op de geportretteerde voorkomen. Het is geen peepshow", zei Broeksma in 2014.  

Na zijn overlijden presenteerde het Dagblad van het Noorden een pagina vol portretten gemaakt door Broeksma, onder anderen van Epke Zonderland, schaatsster Tonny de Jong, judoka Berend Roorda en vechtsporter Sem Schilt.

Epke Zonderland, gefotografeerd door Ewoud Broeksma