Nieuws

BONKJE strikes again! 

Het is voor de vaste journalistieke volgers van de schaatskaravaan vaste prik, alweer sinds 2002: BONKJE, oftewel het Bowling Open Nederlands Kampioenschap voor Journalisten En anderen. 

Schaatsverslaggevers uit de hele wereld, van Japan tot Duitsland en Noorwegen weten dan hoe laat het is: een avondvullend programma vol sportdrank, bitter- en bowlingballen. Winnen is belangrijker dan meedoen! Het nakende einde van een zwaar schaatsseizoen moet worden gevierd door de media.

Het Bowlingcentrum in Heerenveen was op de zaterdagavond van de WK sprint in Thialf de winnaar van het bid, waarbij Collalbo (wegens het ontbreken van een bowlingbaan in de Dolomieten), Inzell (wegens de sluiting van de kegelbaan onder restaurant Schnitzl Willy) en Calgary (wegens ijsvorming en gebrek aan deelnemers) afvielen als organisator. 

Het bowlingcentrum Heerenveen viel dus de eer ten deel de journalistieke toppers te ontvangen van dit evenement, dat sinds 2002 wordt georganiseerd en onder meer langs Berlijn, Inzell, Hamar en Joure is getrokken. Alleen de editie van 2010 moest wegens een bommelding worden geannuleerd.  

Bowlingcentrum Heerenveen had zich qua belichting trouwens uitstekend laten adviseren door House of Sports, dat in Thialf ervaring opdeed. Het sfeerlicht boven de bowlingbaan verhoogde de gezelligheid, maar vanwege optrekkende mist door onoordeelkundig gebruik van rookkanonnen waren de pins af en toe niet te zien.

Door het ontbreken van de opzwepende stem van Jan van der Meulen moest BONKJE-voorzitter Johan Stobbe, op gepaste wijze gesouffleerd door Erik van Lakerveld, menigmaal zelf zijn stem verheffen, wat gezien de zwakke staat van zijn rug geen geringe opgave was voor de #Lutswatcher. 

Onder de deelnemers veel vertrouwde, maar gelukkig ook nieuwe gezichten. BONKJE leeft, ondanks de afwezigheid van vele toppers en oud-winnaars, die vergeefs naar startgeld hengelden. De gouden tijden liggen ook voor BONKJE ver achter ons, maar dankzij een ingenieuze ingreep van voorzitter Stobbe kon toch een deel van het beoogde sponsorgeld worden geïncasseerd.  

Helaas werd het gehele deelnemersveld meerdere keren gediskwalificeerd, zodat het voor de jury een hele uitzoekerij was wie nu wel of niet meedong naar de Daan Kegel Trofee, vernoemd naar de oud-schaatser die tot dusver zijn belofte niet heeft ingelost om ooit deelnemer te zijn van BONKJE.

Uiteindelijk won Lisette van der Geest het klassement bij de vrouwen en Marco Lubbers bij de mannen. 

De hevige strijd leidde ook tot enkele blessures.  Een liet bal op zijn teen vallen en een ander liep een pijnlijke voet op nadat hij van een trappetje was gelazerd. Verder werden bij de EHBO twee deelnemers met bloedblaren binnengebracht. Alle vier zijn ze gediskwalificeerd wegens klagen.

Speciaal voor de beste tien bowlers hadden de schaatssponsors op vaardige wijze hun magazijnen ontruimd, zodat overtollige boeken en petten en – hoogtepuntje – een skeelerpak moeiteloos hun weg naar Marktplaats zullen vinden. Wie nog officiële BONKJE-hoepels nodig heeft, kan sinds 2015 bij oud-deelnemer @De_Hunter terecht. Die heeft er nog enkele tientallen liggen.  

Onduidelijk is nog waar BONKJE2020 wordt gehouden, maar volgens geruchten is Hamar (WK Sprint/Allround) een zware kandidaat.   

Voor de oudgedienden, zie ook:  

 

https://kozz.home.xs4all.nl/bonkje/bonkje.htm 

TEKST EN FOTO’S: DICK WOLKENDECK