IN DE SPO(®)TLIGHT

Mart Smeets, NBA-verslaggever voor Ziggo

Na veertig jaar bij de NOS te hebben gewerkt, doet Mart Smeets op Ziggo verslag van het Amerikaans basketbal (NBA). Sinds de herfst van 2012 versloeg hij al meer dan tweehonderd basketbalwedstrijden. Vanwege het tijdsverschil is dat nachtwerk, waarvoor Smeets (72) enkele keren per week vanuit Haarlem naar Hilversum reist. AD-journalist Dennis Jansen volgde Smeets op een werkdag.

Mart Smeets

De vraag wat Mart Smeets nog bezielt met dat nachtwerk, hoeft niet eens gesteld te worden. Smeets vraagt en antwoordt zelf wel: ,,Natuurlijk kun je jezelf afvragen: wat bezielt een man die veertig jaar lang bij de NOS televisie heeft gemaakt in hemelsnaam om in de nacht in een donkere, stille studio te praten over basketbal voor duizend, misschien tweeduizend mensen? Zal ik meteen ook het antwoord geven: plezier. Dit geeft mij zoveel plezier."

Ziggo komt hem daarbij tegemoet door een vaste chauffeur beschikbaar te stellen. Voorheen reisde Smeets, niet in het bezit van een rijbewijs, veel met de trein. Toen hij tot tweemaal toe op het station werd aangevallen - gewoon, omdat hij Mart Smeets was - greep de directie van Ziggo Sport in. Sindsdien wordt Smeets 's nachts heen en weer gebracht door een chauffeur met wie hij naar eigen zeggen fijne gesprekken voert; over onder meer Nederland en Turkije, de Turkse keuken en het geloof.


Naast zijn werk voor Ziggo schrijft Smeets nog columns, presenteert hij radioprogramma's en is een nieuw boek (een roman) in de maak. Vooraf aan de uitzendingen slaapt hij enkele uren.  In de commentaarruimte beschikt Smeets over twee schermen en een computer met wedstrijdstatistieken. Zijn belangrijkste informatie komt uit een multomap met aantekeningen. ,,Die map is heilig, daar staat alles in."

Tijdens de uitzending krijgt Smeets het even moeilijk, dat hem herinnert aan een klein hartinfarct in november 2016 waarvoor hij pillen slikt. ,Ik had net een slecht moment, een twitch (spasme, red.) in mijn hart. Het hart slaat af en toe wat onregelmatig. Ik ben voorzichtiger gaan leven, maar dit blijven gekke tijden. Er is weleens gezegd: sterven in het harnas is een mooie dood. Nou, nee, daar teken ik niet voor. Ik dacht wel even aan jullie. Dood in de krant, goed voor je repo..."

Aan het eind van zijn reportage kan Smeets een beetje spot niet onderdrukken. ,,Als u nog live kijkt, dan geef ik u een dik applaus.” Vier minuten later rondt hij af met ,,Wij gaan aan onze nachtrust beginnen."