Nieuws

Gooi die deur toch vaker open, PSV

Natasja Weber

Zon, regen, hagelbuien en flinke windstoten wisselen elkaar deze maandagochtend in hoog tempo af in Eindhoven. Aan de zijlijn van trainingscomplex De Herdgang van PSV worstelen toeschouwers met hun omgeslagen paraplu’s. Ondanks de herfstachtige omstandigheden hebben zo’n honderd mensen de moeite genomen om naar de training van PSV te komen kijken.

Het is deze week hun enige kans om de PSV-spelers in actie te zien. De rest van de week traint de selectie van coach Mark van Bommel achter gesloten deuren om zich in alle rust te kunnen voorbereiden op de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo zondag.

Sinds dit kalenderjaar waait er een andere wind op De Herdgang. Het toegangshek aan de profzijde van PSV is vaker dicht dan open. Supporters zijn nog maar sporadisch welkom op de training van de club die decennialang bekend stond om zijn gastvrijheid. Tegenwoordig mogen fans al blij zijn als ze één keer per week naar de verrichtingen van de PSV-profs kunnen kijken. In de afgelopen twee maanden deed PSV de knip meerdere keren een hele week op de deur.

Waarom toch al die besloten trainingen? Vorige maand liet Van Bommel weten dat de besloten trainingen vooral zijn ingevoerd omdat hij ‘gericht wil werken aan de speelwijze’. Tja, ik vind dat grote flauwekul. Is het nu zo’n ramp als een aankomende tegenstander zoals NAC of VVV een tactische variant onder ogen krijgt? Als topclub moet je daar toch boven staan.

Ik vraag me dan ook hardop af wat de echte reden is van het trainen achter gesloten deuren. Hebben spelers en staf zoveel last van die supporters, familieleden, zaakwaarnemers en journalisten langs de lijn? Zijn ze bij PSV ergens bang voor? Bijvoorbeeld dat een akkefietje tussen spelers op straat komt te liggen? Of is het een kwestie van journalisten pesten? Ik weet het niet. Ik weet wel dat de besloten trainingen bij veel supporters kwaad bloed zetten. Ze vinden het niet passen in de clubcultuur van PSV.

Voor PSV-directeur Toon Gerbrands ligt hier een mooie taak. Hij geeft altijd hoog op over ‘het topsportklimaat’. Maar wat is een gezond topsportklimaat? De binding met supporters lijkt me hierin van onschatbare waarde.

Dus PSV: gooi die deur van De Herdgang veel vaker open. Doe het voor de supporters. Zij maken de club. Zij zijn de club.

NATASJA WEBER