Nieuws

MASTERCLASS

Na een gedenkwaardige voetbalavond in Madrid kan Ajax best de finale van de Champions League halen. Ik beweer dat niet. Ik hoorde het enkele insiders zeggen.

Het begon haast lachwekkend te worden, dat opportunisme, maar toen was er gelukkig de loting. Juventus is de volgende tegenstander. Zowaar kwam er een vleugje nederigheid terug. Natúúrlijk is de Oude Dame huizenhoog favoriet. Zij laat al een eeuwigheid zien wat Ajax in algemene zin ontbeert: mentale hardheid en geslepenheid.

Yoeri van den Busken

De personificatie daarvan is Giorgio Chiellini. Soms zie ik niet eens meer hoe mooi en meedogenloos hij kan verdedigen, want dan zit ik me kapot te ergeren aan die rare fratsen van hem. Zijn vaste patroon: hij voelt een hand in zijn buik, grijpt naar zijn hoofd, rolt wild trappelend over de grond en kijkt ondertussen naar de scheidsrechter of de act werkt. Als er niet wordt gefloten, staat hij snel op en gaat verder alsof er niets is gebeurd.

Ik ben er nog niet uit wie ik de grootste kwal van het internationale voetbal vind: Sergio Ramos of deze komediant uit Turijn. Toch moeten we helaas vaststellen dat je met dit gedrag in de top het verschil kan maken. Dat noemen ze professioneel.  

Met Chiellini als beul achterin wordt Juve voor de achtste keer op rij landskampioen. Zijn bezetenheid werkt aanstekelijk. Verslapping kent hij niet, ook niet als hij speelt tegen middenmoters van het kaliber Heracles of PEC.

Verliezen kan altijd een keer, maar dan wel vol overgave en nooit met extreme cijfers. Inzinkingen zoals Ajax die dit seizoen steeds heeft als iedereen net in polonaise langs de stadions gaat, zijn sowieso uitgesloten. Daar zit de wil om te winnen te diep voor. En daar wordt in Italië ook nadrukkelijk op geselecteerd.

In Nederland doen we daar altijd wat minderwaardig over. Het is geen toeval dat de discussie over het lankmoedige Ajax weer oplaaide na het verlies bij AZ, terwijl de kenners in Engeland zonder aarzeling stelden dat Virgil van Dijk momenteel de beste centrale verdediger ter wereld is. De grote clubs in Nederland zagen niets in hem. Waarschijnlijk kon hij geen driehoekjes maken, of was zijn inspeelpass niet hard genoeg. Telkens wordt dezelfde denkfout gemaakt: dat wij met onze technische en tactische kwaliteiten de rest van de wereld voetballes gaan geven.

Om prijzen te winnen heb je toch echt iets meer nodig dan het hoogste percentage balbezit. We krijgen het binnenkort allemaal te zien. Dan komt de 34-jarige Giorgio Chiellini voor een masterclass naar Amsterdam. 

 

YOERI VAN DEN BUSKEN