IN DE SPO(®)TLIGHT

Jerry Lampen, van fotograaf tot videojournalist

Bijna veertig jaar was Jerry Lampen actief als fotograaf.  Nu concentreert hij zich op videoproducties. ,,Ik heb het hele landschap zien veranderen.”

Hoe ben je tot die switch gekomen, Jerry?

,,Ik was al een tijdje bezig om fotografie te combineren met video. Ik merkte dat het In de nieuwssector niet werkt om op beide terreinen het maximale eruit te halen. Dat kan alleen als je ergens helemaal in je eentje met een onderwerp bezig bent.”

Wat gaf uiteindelijk de doorslag?

,,Toen het ANP een eigen video-afdeling begon, werd ik gevraagd om daaraan mee te werken.”

En?

,,Hartstikke leuk. Het wil niet zeggen dat ik helemaal niet meer fotografeer, want een goede foto-opdracht sla ik niet af. Maar wat ik nu doe is totaal anders, het is fotografie in beweging, met 25 beelden per seconde.”

Was het wennen?

,,Ik moest helemaal op nul beginnen. Ik heb al heel veel geleerd. Dit is mijn vijfde maand. Ik krijg steeds meer handigheid in het stellen van vragen aan de mensen die ik voor de camera krijg. Dan ontstaan er mooie gesprekken.”

Jerry Lampen

Wat maak je zoal?

,,Alles wat ik als fotograaf al deed, doe ik nu als videograaf. Je kunt me ook camjo noemen, of videojournalist. Ik kom in de Tweede Kamer, ik heb Trijntje Oosterhuis geïnterviewd, in de Rotterdamse haven een reportage gemaakt over de Brexit-gevolgen, ik kom bij de grote bedrijven binnen. Heel afwisselend.””

Waar zie je die video’s terug?

,,De vraag neemt alleen maar toe. ANP levert aan het AD, de Telegraaf, ook aan de media in Hilversum als die iets hebben gemist. Je ziet ook hoe de kranten inspelen op de nieuwe ontwikkelingen. Online wordt steeds groter.”

Hoe ben jij eigenlijk in de fotografie terecht gekomen?

,,Ik zat op de toneelacademie, werkte los vast in een kledingzaak in Rotterdam, ik zat in een bandje en ik fotografeerde. November 1981 moest ik voor Het Vrije Volk mijn eerste wedstrijd fotograferen, Sparta – PEC Zwolle. De volgende dag stond die foto in de krant. Ik zag direct resultaat. Te gek. Magisch.”

En toen? 

,,De eerste jaren heb ik bij Ton den Haan gewerkt, vooral voor Het Vrije Volk en het Rotterdams Nieuwsblad. Daarna voor Poppe de Boer in Haarlem, tot ik het tijd vond om voor mezelf te beginnen. Toen werd ik al snel ingelijfd door Reuters, van 1990 tot 2011. Daar kon alles. Ik kwam overal, bij oorlogen en rampen, grote politieke momenten, staatsbezoeken, WK’s, EK’s en Olympische Spelen. Vanaf 2011 werk ik voor het ANP.

Je hebt een hele ontwikkeling meegemaakt.

,,Ik weet nog hoe je foto’s uit een bak met vloeistof zag  komen. Nu stuur je beelden vanaf de laptop in het stadion tijdens de wedstrijd al rechtstreeks naar het persbureau.  Ik heb zo het hele landschap zien veranderen.”

HENK MEES