Nieuws

Excuses Roda JC na klacht van De Limburger en NSP

De hoofdredactie van De Limburger en de NSP hebben bij Roda JC klachten ingediend wegens het belemmeren van de fotografen Peter Schols en Bas Quaedvlieg, afgelopen zondag na de wedstrijd Roda JC-MVV.

Beide fotografen zagen toen dat een aantal Roda-fans aanstalten maakte om de hoofdtribune te bestormen. Achteraf bleek dat zij het gemunt hadden op vrienden en familieleden van MVV-spelers. Toen beide fotografen hier foto’s van wilden maken voor de maandageditie van de Limburger, werden zij op hardhandige wijze aangepakt door een supporterscoördinator van Roda JC.

Deze man dreigde op het veld met fysiek geweld en het vernielen van hun apparatuur als ze foto’s zouden maken van de ongeregeldheden. Beide fotografen zijn daardoor belemmerd in het uitoefenen van hun vak. Alle twee zeggen hevig geschrokken te zijn van het optreden van de supporterscoördinator.

,,Als hoofdredactie van De Limburger staan wij op het standpunt dat de persvrijheid te allen tijde gewaarborgd moet zijn", schrijft de hoofdredactie in de klacht aan Roda-directeur Harm van Veldhoven. ,,Wij tillen daarom zwaar aan de geschetste feiten en rekenen erop dat Roda JC intern maatregelen zal nemen om een herhaling te voorkomen. Persfotografen dienen, de huisregels uiteraard respecterend, in alle omstandigheden hun werk te kunnen doen. We gaan ervan uit dat Roda JC dit onderschrijft."

De NSP heeft zich in soortgelijke bewoordingen geuit. ,,Het kan uiteraard niet zo zijn dat een supporterscoördinator het mediabeleid bepaalt en dat daarbij intimiderende methoden worden gebruikt om te verhinderen dat (foto)journalisten hun werk doen, zoals in de klacht gesteld."

Roda JC betreurt bij monde van persvoorlichter Mark Maas de gang van zaken en heeft inmiddels "welgemeende verontschuldigingen aangeboden aan de fotografen". 

Volgens Maas is de supporterscoördinator op zijn gedragingen aangesproken, meteen nadat de fotografen zich met hun klacht bij hem hadden gemeld. De supporterscoördinator heeft zich onmiddellijk schuldbewust getoond en inmiddels een gesprek gehad met de directie, aldus Maas. Wat daaruit is gekomen, weet hij niet. ,,Maar ik weet een ding zeker: het zal niet meer gebeuren."