Nieuws

Prikkelende vraag in kennissessie: mogen sportjournalisten wedden?

Dat sportjournalisten een account hebben bij een wedkantoor en een gokje wagen op een wedstrijd die ze zelf beschrijven, is dat eigenlijk wel ethisch verantwoord?

Op Wimbledon wordt namelijk meteen je accreditatie ingenomen als je daarop wordt betrapt.

Met die prikkelende vraag confronteerde freelance sportjournalist Sander Collewijn (o.a. AD en Het Parool) maandag zijn vakbroeders die waren afgekomen op de eerste kennissessie georganiseerd door Toto en NSP, gepresenteerd door columniste en journaliste Diana Kuip (o.a. RTL, NPO Radio 1, VI, Helden, AD, JFK). Een vraag de komende tijd zeker actueel zal worden.

Sander Collewijn, Diana Kuip en Iwan van Duren (v.l.n.r.)

Freelancers en verslaggevers namens een aantal media lieten zich in een drie uur durende sessie op het hoofdkantoor van De Nederlandse Loterij in Rijswijk bijpraten over de ontwikkelingen in de wereld van de sportweddenschappen en matchfixing. Dat laatste onderwerp was in goede handen bij VI’s Iwan van Duren, die een gloedvol en kleurrijk betoog hield over de schimmige wereld van de matchfixers, waarin hij dook na een eerste ontmoeting met de overbekende en inmiddels verdwenen bel-Chinees.

De pakkans is gering en de organisatiegraad is groot, aldus Van Duren. Het gaat om miljarden euro’s. En nee, hij heeft zelf geen account bij een wedkantoor.

Deskundigen van de Toto legden onder meer uit hoe de quoteringen (winkansen) tot stand komen en hoe er toezicht wordt gehouden op de uitgebrachte weddenschappen, om misbruik te voorkomen. Daartoe werd de journalisten een blik vergund in de ‘machinekamer’ van de Toto, waar de weddenschappen in 22 sporten worden gemonitord.

De kennissessie was vooral bedoeld om het inzicht te vergroten in de  wereld van de sportweddenschappen, die dankzij de liberalisering van de markt met de komst van buitenlandse wedkantoren weldra ingrijpend zal  veranderen.

De bijeenkomst is onderdeel van de samenwerking tussen Toto en NSP om de kennis en achtergronden onder journalisten over de werking van sportweddenschappen – nu en in de toekomst – te vergroten.

Op 6 mei (14.30-18.00u) is de volgende sessie, dan over de sportfinanciering. Inschrijving kan alvast via info@nsp.nl. Nadere details volgen.