Nieuws

Women’s Sport nieuw en interessant onderdeel bij The Telegraph

Wie de website van The Telegraph onlangs geopend heeft zal het vast niet zijn ontgaan. Tussen de rubrieken Football, Rugby Union, Tennis en Formula 1 prijkt nu ook ‘Women’s Sport’. Een nieuw onderdeel waar verhalen over vrouwen in de sport worden gepubliceerd. Met Women’s Sport wil The Telegraph meer aandacht geven aan de sportvrouwen en hun verhalen. 

Lisa Deen

Het inspireren en motiveren van sportvrouwen zijn voor The Telegraph de belangrijkste redenen geweest om te starten met dit platform. Een interessante ontwikkeling als je het mij vraagt. En dat vind ik niet alleen omdat sportvrouwen hierdoor meer of extra aandacht krijgen. Nee, ik vind het vooral mooi omdat de verhalen voor en door vrouwen gemaakt gaan worden.

Anna Kessel, co-founder van Women in Football en jarenlang sportjournaliste bij The Guardian, werd namelijk aangesteld als Women’s Sport Editor. Samen met sub-editor Vicki Hodges en een grote groep andere vrouwen zal ze aan het platform werken. Juist dát vind ik bijzonder.

Want eerlijk is eerlijk: het aantal vrouwelijke sportjournalisten ligt nou niet bepaald hoog. In Nederland niet, maar eigenlijk in veel landen niet. En dat terwijl vrouwen zo succesvol zijn in de sport.

Dit nieuwe platform geldt wat mij betreft niet alleen als een boost voor de sportvrouwen, maar wellicht ook wel voor de vrouwelijke sportjournalisten in spé. Stiekem hoop ik nog altijd op meer vrouwelijke collega’s. Al ben ik bang dat ik daarop lang kan blijven wachten. Maar toch, laat zo’n platform vooral weer een boost zijn!

Op de website van Women’s Sport zijn onder andere wedstrijdverhalen over de damesvoetbalteams, de netballploeg en diverse andere teams en atleten te vinden, maar ook exclusieve interviews zoals bijvoorbeeld die met turnster Simone Biles.
Een welkome toevoeging voor de sportfan, want uit een onderzoek van Nielsen Sports eind vorig jaar bleek immers al dat 84% van de sportfans geïnteresseerd zijn in vrouwensport. Dat onderzoek werd gedaan in acht verschillende landen, waaronder ook Groot-Brittannië.

Editor Anna Kessel is daarom ook blij dat The Telegraph de sprong in het diepe durft te wagen. “Zolang ik me kan herinneren, heerst er al een vraagteken boven vrouwen in de sport. Het was altijd de vraag of er ruimte voor was in de media, omdat het minder interessant zou zijn voor de lezer. Ik ben heel blij dat The Telegraph de kansen ziet en hiermee aan de slag gaat,” schreef ze in haar column over het platform.

Persoonlijk ben ik niet alleen erg benieuwd naar de verhalen op de website, maar vooral ook de ontwikkeling wereldwijd. Het nieuwe concept werd positief ontvangen, maar zouden andere landen – bijvoorbeeld Nederland – er ook iets van oppikken?  
De Nederlandse sport moet het immers van de vrouwen hebben, zo schreven Mark van Driel en John Volkers op 10 augustus voor De Volkskrant….. ;-).