IN DE SPO(®)TLIGHT

Jaap Stalenburg, sportjournalist én Statenlid

Jaap Stalenburg verlegt zijn politieke horizon. De freelance sportjournalist, voor onder meer Helden Magazine, is gekozen in de Provinciale Staten van Friesland. Eerder was hij, ook voor de PvdA, lid van de gemeenteraad van Heerenveen.

Stond je op een verkiesbare plaats, Jaap?

,,Ik was nummer zes op de lijst. We hebben zes zetels gehaald, een minder dan bij de vorige verkiezingen. Ik had er wel vertrouwen in dat ik op een verkiesbare plaats stond.”

Altijd al politiek actief geweest?

,,Mijn journalistieke loopbaan ben ik bij Veronica begonnen op de Haagse redactie. De interesse in politiek is nooit weggeweest. Ik heb een jaar of vijf meegedraaid in een werkgroep van de PvdA om de koers van de partij te bepalen. Toen ik hoorde dat mijn BNR-collega Marijke Roskam lijsttrekker voor de Provinciale Staten van Friesland werd, heb ik me gemeld.”

Hoe gaat dat dan?

,,Ik heb een gesprek met Lodewijk Asscher gehad. Die zag geen bezwaar als ik mijn journalistieke activiteiten ging combineren met het lidmaatschap van de Staten.”

Maar een journalist die ook politiek actief is, kan toch in conflictsituaties terecht komen?

,,Ik heb er ook wel lang over nagedacht. Maar als journalist ben ik zzp’er. Ik houd me niet bezig met politieke verslaggeving, met actuele nieuwsvergaring. Ik maak verhalen met sporters, ik zit in opinie-panels, ik werk mee aan een docu over Tom Dumoulin die vlak voor de Tour de France wordt uitgezonden. Dat raakt de politiek allemaal niet.”

Maar als er dan een probleem is tussen de gemeente en sc Heerenveen of als er iets speelt rond het nieuwe stadion van Cambuur Leeuwarden, of de sponsoring van een evenement?

,,Als raadslid in Heerenveen heb ik al geijverd voor het binnenhalen van de Tour de France in 2023 of 2024. Daar ga ik me nu in de Staten voor inzetten. Een proloog over de dan gerenoveerde Afsluitdijk, dat zou toch prachtig zijn. Ik denk niet dat dat conflicterend hoeft te zijn met wat ik journalistiek doe. Dat kan ik wel scheiden. Bovendien vind ik dat iedere sportjournalistiek ook maatschappelijk iets moet doen.”

Welke onderwerpen ga je doen in de Staten?

,,Sport, onderwijs, recreatie en toerisme en de Waddeneilanden. Een mooi pakket met onderwerpen die mij aanspreken. Wat sport betreft ga ik me vooral inzetten voor zaken als gehandicaptensport en het Jeugdsportfonds. Ik vind dat sport toegankelijk moet zijn voor iedereen, voor elke portemonnee.”

Valt het qua tijd goed te combineren?

,,Als zzp’er kan ik zelf mijn tijd indelen. Het statenlidmaatschap gaat me een dag per week kosten. Het zal wel iets meer worden. Ik denk dat het goed is dat een type als ik er bij kom. De Staten worden al te zeer gedomineerd door onderwijzers en ambtenaren.”

Nog ambities om gedeputeerde te worden?

,,Nee, totaal niet.”

 

HENK MEES