Nieuws

‘Journalistje spelen is de beste oplossing’

Op het WK curling in Canada is geen enkele Nederlandse mediavertegenwoordiger aanwezig. Eurosport is voor de tv-uitzendingen afhankelijk van wat de wereldcurlingbond aanlevert. Daarom zorgen bestuursleden van de Nederlandse bond zelf maar voor de berichtgeving over de prestaties van het Nederlands team.

In het Canadese Letherbridge loopt Jules Broex, voorzitter van de Nederlandse curlingbond, rond met een persaccreditatie om zijn nek. Met zijn iphone maakte hij opnamen en laat hij de Nederlandse spelers vertellen over hun ervaringen op het WK. Via whatsapp komen de beelden bij persvoorlichter  Tom Huyskens terecht die voor het verdere transport richting media zorgt. Halverwege deze week wordt Broex afgelost door bestuurslid John Kuijpers, die de mediataken voortzet.

,,Niet, omdat we zelf zo graag journalistje spelen, maar dit is de beste oplossing”, licht Tom Huyskens toe. Hij vult de verslagging aan door de wedstrijden in Nederland online te volgen en contact te onderhouden met de bestuursleden in Canada. ,,Meteen na de wedstrijd maak ik een verslag dat naar ANP, nu.nl en alle andere sportredacties gaat.”  

De respons in de dagbladen was tijdens de eerste dagen van het WK nog vrij gering, mede door het tijdsverschil met Canada. ,,We hebben al een paar klinkende resultaten laten zien, gewonnen van Europees kampioen Schotland en gewonnen van olympisch kampioen Verenigde Staten. Zondagavond om zes uur was het WK curling toch maar mooi de opening van Studio Sport. Dan heb je de pech dat tegelijkertijd op andere zenders Ajax – PSV en de Formule 1 live worden uitgezonden”, aldus Huyskens.

De Nederlandse curlers in actie op het WK in Canada. (foto: WCF)

Voor live-beelden is de Nederlandse tv-kijker aangewezen op Eurosport, dat weer afhankelijk is van de wereldcurlingbond. Huyskens: ,,Eurosport zendt alleen de avondsessie uit, die om tien uur Nederlandse tijd begint. De vaste camera’s staan daarvoor op maar één van de vier banen gericht. Dat betekent dat er de eerste zeven avonden maar veertien ploegen te zien zijn, waarvan maar drie uit Europa. De wereldcurlingbond bepaalt dat en daar valt de keuze meestal op de grote Aziatische landen als China en Japan. De andere wedstrijden komen alleen in flitsen voorbij.”

De Nederlandse curlingbond, een bondje met maar 150 beoefenaars, maakt voor de mediavoorzieningen gebruik van het Media Assistance Program van de wereldcurlingbond. Daaruit wordt het verblijf betaald. De reiskosten komen voor rekening van de nationale bonden. Huyskens:  ,,De sport is nog zo klein dat we op dit gebied veel zelf moeten doen. Onze sponsors zijn niet zozeer op zoek naar naamsbekendheid, maar ze willen zich associëren met slimmigheid, strategie, tactiek, de kernwaarden van deze sport.”

Met de kwalificatie voor het WK beantwoorden de Nederlandse curlers aan de doelstellingen van NOC*NSF, dat op jaarbasis 3 ton uittrekt voor deze sport. Huyskens: ,,Ze maken nu deel uit van  TeamNL. Met nog één tot anderhalve ton van sponsors erbij kunnen we ons team de voorbereiding geven  die nodig is. Jaap van Dorp, onze skip, zeg maar de aanvoerder, heeft zijn baan bij ASML daardoor terug kunnen brengen tot één dag per week. Ook bij de andere jongens staat curling nu voorop. Ons doel is de Olympische Spelen van 2022 waar we willen laten zien dat niet alleen de schaatsers medailles op de Winterspelen kunnen winnen.”

HENK MEES