Nieuws

Frans van Schoonderwalt en Wim Huybers overleden

Warme woorden vielen er rond het afscheid van Frans van Schoonderwalt, die op 2 juli op 76-jarige leeftijd is overleden. Hij werd geboren in Veldhoven en werkte van 1962 tot 1969 als sportjournalist bij het Eindhovens Dagblad. Vandaar ging hij naar de Volkskrant, waar hij in 2004 met pensioen ging.

Bij De Volkskrant deed Frans van Schoonderwalt voornamelijk verslag van wielrennen (met 14 keer de Tour de France), in combinatie met onder meer voetbal. In 1988 was Van Schoonderwalt het gedrang rond wielrenners beu. Na enkele jaren als chef nieuwsdienst te hebben gewerkt, volgde in 1991 een overgang naar de redactie van het reiskatern Traject.

Frans van Schoonderwalt

Over sport bleef Frans van Schoonderwalt schrijven in boeken, onder meer over Olympische Spelen, doping, Gerrie Knetemann, de Tour de France en PSV. Zijn laatste boek was een biografie van de operazanger Jacques Urlus.

‘Hij was een heel rustig iemand die graag mooi opgeschreven beschouwingen maakte’, liet zijn oud-collega Peter Ouwerkerk optekenen in een necrologie die in De Volkskrant verscheen. Op zijn eigen website schreef Guus van Holland: ‘Frans van Schoonderwalt was niet zomaar een aardige collega, hij was álleraardigst. En streng. Zonder een bazige, eigenwijze onderwijzer te worden. Tot in het café toe sprak hij mij toe over foutjes in mijn taalgebruik, mijn inschattingen, zijn visie op de materie, ons redactiebeleid, het gedrag van andere collega’s en zijn eigen ervaringen. Frans was als een vader.’

In januari van dit jaar werd bij Frans van Schoonderwalt leverkanker geconstateerd. Hij overleed in zijn woonplaats Culemborg.

Wim Huybers

Op woensdag 3 juli overleed oud-fotograaf Wim Huybers op 70-jarige leeftijd in zijn woonplaats Oudehorne. Bij zijn afscheid in 2014 noemde de Leeuwarder Courant hem ‘de enige echte drafsportfotograaf van het land’. Zijn beelden verschenen in meer dan tweehonderd kranten en tijdschriften.

Wim Huybers

Huybers, geboren en getogen in Den Haag, kwam in 2003 naar Friesland, dat hij had leren kennen door zijn werk op de draf- en renbaan van Wolvega. In Friesland specialiseerde Huybers zich in draf- en rensport. Eerder werkte hij bij Kodak en was hij actief als allround (sport)fotograaf. Met name paarden genoten zijn belangstelling. ,,Het is zo vreselijk mooi om paarden te fotograferen. De kracht van de dieren, de emoties. Schitterend”, zei hij bij zijn pensionering in 2014.