IN DE SPO(®)TLIGHT

Frits van Eldik, sportfotograaf

In een reeks lezingen over fotografie in het Isala Theater in Capelle aan den IJssel gaat het op donderdag 19 september over sportfotografie. Twee uur lang vertelt fotograaf Frits van Eldik (1969) over zijn werk, vooral ook over zijn belevenissen in de autosport.

Wat moeten we ons van zo’n lezing voorstellen, Frits?

,,Ik praat de avond vol aan de hand van foto’s, twee uur lang. Aan elke foto zit wel een verhaal of anekdote vast, interessant voor de mensen die er op afkomen, of het nu professionals zijn of hobbyfotografen. Ik vertel hoe ik denk als ik fotografeer, hoe ik me voorbereid, hoe ik mijn apparatuur inzet, waar ik voor kies in verschillende situaties. Zo hoop ik belangstellenden te inspireren en te motiveren.”

Doe je dit vaker?

,,Niet in het theater, ik geef wel vaak workshops voor groepjes van tien fotografen of zo. Dat doe ik steeds op verzoek van Canon. Dat gebeurt bijvoorbeeld enkele keren per week in Omnisport Apeldoorn of op de atletiekbaan in Utrecht. Dan ontdek je dat voor fotografen die net van de foto-opleiding afkomen de praktijk er anders uitziet dan ze dachten.”

Je fotografeert dus meer dan autosport?

,,Alles wat in beweging is, komt op mijn terrein. Daardoor kom ik met veel andere sporten in aanraking. Laatst gaf ik nog een workshop in Dubai over fotograferen bij polo, op paarden. In die sport zit zoveel actie dat ik het graag vaker zou willen doen.  Dat geldt voor meer sporten, maar mijn tijd laat dat niet toe.”

Volg je nog veel Formule 1-races?

,,De Formule 1 fotografeer ik al vanaf 1989. Ik ga dadelijk naar Francorchamps en Monza, maar mijn klanten zitten méér in de Formule 2 en 3. Ik heb voornamelijk nog commerciële opdrachtgevers, BMW bijvoorbeeld en veel andere fabrikanten.”

Waar zijn je foto’s nog te zien?

,,In veel commerciële publicaties wordt mijn naam niet vermeld. Voor mij heeft het geen zin meer om voor dagbladen naar de Formule 1 te gaan. Ik heb voor zowat alle Nederlandse kranten en tijdschriften gewerkt, zeg maar voor alles wat er in de kiosken ligt. In de tijd van Jos Verstappen was het financieel aantrekkelijker dan nu met Max. Voor foto’s hebben de Nederlandse kranten blijkbaar geen budget meer over. We leven in een nieuwe tijd.“

 

HENK MEES

Frits van Eldik tijdens een workshop op motorcrosscircuit Nieuw Zevenbergen in Berghem bij Oss.