Nieuws

Camjo De Mos

Er was nogal wat te doen over de aanwezigheid - en vooral het optreden van Aad de Mos tijdens de persconferentie voorafgaand aan PSV – Ajax. Daar zat hij, de prijzenpakker van weleer: ontspannen op de tweede rij, met een telefoon in zijn rechterhand om het tafereel op te nemen en tegelijkertijd Mark van Bommel met vragen te bestoken. Het is moderne journalistiek, ze noemen het in jargon ook wel een camjo.

Yoeri van den Busken

Mensen vroegen zich af wat De Mos daar te zoeken had. Dat vond ik al merkwaardig. In de eerste plaats werkt hij als analist voor Ziggo. Daarnaast is voor een aantal voetbaldieren de deur nergens gesloten. Sjaak Swart luncht elke dag op het jeugdcomplex van Ajax. Ik denk niet dat hij dan zijn mond houdt. Willem van Hanegem zit vastgeklonken aan Feyenoord. Je kunt geen analyse over de sportieve malheur of het beleid lezen zonder dat zijn naam valt.

De Mos, die in de buurt van De Herdgang woont, kiest ervoor om niet alleen vanaf de wal zijn mening te ventileren. Op zijn 72e staat hij nog midden in het voetbal. Hij gaat kijken naar trainingen, jeugdwedstrijden en toernooien. Daar ontdekt hij de meeste talenten eerder dan de meeste andere volgers. Hij verdiept zich in nieuwe tactieken en oefenvormen. En ja, hij doet weleens een verkeerde voorspelling. Maar dat is geen graadmeter, want dat doen we allemaal – kenner of geen kenner.

Weinigen zijn zo aanstekelijk gedreven bezig met het spelletje als De Mos. Dat, in combinatie met zijn soms onnavolgbare formuleringen, heeft geleid tot een cultstatus op Twitter (@Aad300) en een hele reeks videoboodschappen. Toch schuurt het kennelijk in meninkjesland op het moment dat hij zich met een persconferentie bemoeit.

Uit de kritieken begreep ik dat het te maken had met de manier waarop hij zich manifesteerde. De voormalige coach van PSV vertelde de huidige coach van PSV onder meer dat hij dit seizoen zit te genieten van de bulk aan kwaliteit in de voorhoede. Dat hij ook iets interessants zei over omschakelmomenten werd helaas snel vergeten.

Vooropgesteld: je zou het met hem even kunnen hebben over de lengte van zijn vragen; dat het bij deze gelegenheden geen mini-monologen moeten worden. Daar staat tegenover dat hij met zijn eigenzinnige visie kleur geeft aan de doorgaans dodelijk saaie verplichte nummertjes. Acht van de tien stukjestikkers kijken zwijgend toe en komen nooit verder dan de vraag of Pietje fit is en wat de trainer van de komende tegenstander denkt. Vaak is het vanwege een gebrek aan kennis en kunde dat ze een conversatie met de mannen achter de tafel liever mijden.

Dan is het juist buitengewoon prettig dat mannen van het kaliber Hans Kraay of Aad de Mos, gezien hun achtergrond, deel uitmaken van het journaille. Het is geen Youp van ‘t Hek die je even een perskaart geeft. Kraay en De Mos hebben meer verstand van voetbal dan zo’n heel zaaltje bij elkaar.

Maar het belangrijkste: wanneer krant, tijdschrift, talkshow, radioprogramma en website verlegen zitten om een prikkelende mening waar ze mee kunnen scoren, is Aad de Mos de eerste die ze altijd bellen. Nu las ik ergens dat hij zichzelf voor schut had gezet bij PSV. Bedenkers van dat soort hypocriete teksten zou ik eerder uit mijn perskamer weren dan de vakbekwame camjo De Mos.

YOERI VAN DEN BUSKEN