Nieuws

Turnfest oder Oktoberfest?

Over een paar dagen beginnen de wereldkampioenschappen turnen in het Duitse Stuttgart. Vrijdag 4 oktober barst de strijd om wereldtitels én Olympische (team)tickets los. Een jaar geleden waren de entreekaarten voor dit WK al nagenoeg uitverkocht en alles lijkt erop dat het één groot turnfeest gaat worden in Stuttgart.

In tegenstelling tot de WK van vorig jaar, in Doha, zal er nu in ieder geval voldoende publiek aanwezig zijn. Een hele verbetering, want vorig jaar turnden de Nederlandse mannen nog een historische teamfinale voor nagenoeg lege tribunes.

Lisa Deen

De vraag is echter of het echt alleen maar om turnen zal draaien in de Duitse stad, zoals de WK-organisatie doet vermoeden. ‘Toeval’ wil namelijk dat van 27 september tot en met 13 oktober ook het Canstatter Volksfest plaatsvindt. Beter gezegd één van de grootste oktoberfeesten ter wereld.

Pal naast de wedstrijdhal, de Hanns-Martin Schleyer Halle, is het dagelijks al een drukte van jewelste op de grootse kermis maar eveneens in de grote feesttent. Het is druk op de wegen richting de wedstrijdhal en dat zal naarmate de dagen vorderen alleen maar erger worden. Hotels zijn peperduur en veel sporters en journalisten verblijven (ver) buiten de stad.

Daarnaast blijkt ook nog eens VfB Stuttgart op 4 oktober, de openingsdag van de WK, een thuiswedstrijd te spelen. Het kan niet op in Stuttgart.

Ik vraag me af wat de logica is geweest van deze planning. Waarom vindt het grootste turntoernooi van dit jaar plaats in dezelfde periode als één van de grootste zuipfeesten ter wereld? Dat ontgaat mij een beetje.

Toch lijken de Duitsers alles hier prima onder controle te hebben. Tot nu toe. De pers wordt prima verzorgd met goed internet, grote perstribunes, een mooie en ruime mixed zone en een goed mediacentrum. Alles wat we nodig hebben voor goede verslaggeving.

Dat Oktoberfest moeten we dan maar even ‘uitschakelen’. Al gaf Olympisch ringenkampioen Eleftherios Petrounias uit Griekenland al te kennen dat hij na een goede prestatie zeker een biertje zou drinken tijdens dat Oktoberfest. Wellicht dan toch een goede bijkomstigheid….

First things first: de kwalificatiewedstrijden in Stuttgart. Voor de Nederlandse turnteams zaak om bij de beste twaalf landenteams te eindigen. Dan grijpen ze een teamticket voor de Spelen.  

LISA DEEN