SCHOT VOOR DE BOEG

Wolkje

Nog niet zo lang geleden zouden we onze hoop hebben gevestigd op spelers als Calvin Stengs en Teun Koopmeiners, behorend tot de grootste talenten van de Eredivisie. Zouden zij dan degenen zijn die Oranje uit het slop gaan trekken?

Maar Oranje is allang herrezen. En toen bondscoach Ronald Koeman maandag zijn selectie voor de duels met Noord-Ierland en Wit-Rusland toelichtte, waren de kritische noten spaarzaam. Ja, volgens sommigen verdienden Stengs en Koopmeiners intussen wel een kans. Maar het feit dat ze nog niet zijn opgeroepen, zegt vooral veel over de enorme ontwikkeling die een groot deel van Koemans vaste kern in korte tijd heeft doorgemaakt. Die is verbluffend.

Daan Smink

Want het lijkt al weer een eeuwigheid geleden, maar Koeman werd op 6 februari vorig jaar aangesteld. Een jaar en acht maanden terug. De teneur rond Oranje destijds? Het is niks en het wordt niks. Tijdens zijn eerste persconferentie had Koeman grote moeite om alle negativiteit een beetje te nuanceren. ,,Het is echt niet zo slecht als we allemaal denken”, zei hij toen. ,,Er loopt genoeg talent rond. We hebben weliswaar niet meer de allerbeste voetballers, maar dat wil niet zeggen dat je geen sterk elftal kunt samenstellen. Nederland hoort nog steeds thuis op een eindtoernooi.”

Het grote publiek en, eerlijk is eerlijk, wij van de pers verwachtten er weinig van. Wat wil je ook, na de hopeloze kwalificatiecampagnes onder Guus Hiddink, Danny Blind en Dick Advocaat, resulterend in een gemist EK 2016 en gemist WK 2018.

Maar kijk nu eens. Oranje beschikt over basisspelers van de Europese topclubs FC Barcelona, Juventus en Liverpool, Koeman zag Oranje-spelers met Ajax de Europese top bestormen en alleen al in de afgelopen twaalf maanden versloeg het Nederlands elftal Frankrijk, Engeland en Duitsland. De aartsrivaal zelfs twee keer. Tegen het verrassende Noord-Ierland kan deze week een grote stap naar het EK 2020 worden gezet.

We beseffen inmiddels: de zon schijnt weer. En fel ook. Er hangt helaas alleen een wolkje boven de pers. Koeman vond een professionalisering bij Oranje noodzakelijk. Alles staat in het teken van presteren en daar hoort in de ogen van de bondscoach niet overdreven veel perscontact bij. Oranje trekt zich onder Koeman vaak terug in de Zeister bossen en traint niet zelden besloten. Spelers die bij Oranje arriveren op de parkeerplaats kort aan de tand voelen is al even niet meer mogelijk en de bekende ‘tafeltjessessies’ met internationals zijn tot een minimum teruggebracht.

Verhalen óver Oranje zijn er gelukkig genoeg te maken – des te meer misschien wel, om de herrijzenis goed te duiden. Verhalen mét Oranje-spelers wat minder. Is dat erg? Uiteindelijk wel, want om goed te kunnen oordelen, te weten wat er speelt bij de ploeg, wil je er kort op kunnen zitten. In het belang van het publiek. Het Oranje-publiek. Laten we hopen dat zodra plaatsing voor het EK een feit is, de deur voor de pers weer iets verder open gaat.

DAAN SMINK