Nieuws

Ex-perschef Dirk Buwalda (74) overleden 

Afgelopen zondagavond is Dirk Buwalda, ruim 40 jaar lang de perschef van Circuit Zandvoort, op 74-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een scooterongeluk. Buwalda – Bu voor intimi – kwam in zijn geliefde Zandvoort op zijn scooter ten val toen hij moest uitwijken voor een voetganger. 

Buwalda was als persvoorlichter een monument, een altijd herkenbaar baken in de woelige autosporthistorie die Zandvoort heeft gekend. Hij was erbij toen de Formule 1 er glorieerde, toen er coureurs verongelukten, toen er steeds hogere veiligheidseisen werden gesteld en toen Bernie Ecclestone er in 1985 afscheid nam met zijn koningsklasse in de autosport. 

Het vertrek van de Formule 1 uit Zandvoort nam hij nuchter en zakelijk op. Met dezelfde bevlogenheid zette hij zich in voor andere raceklassen en evenementen, zoals de DTM en de (Marlboro) Masters of Formula 3.  

Uit de oude doos: Op het Circuit in Zandvoort werd in 1998 het jubileumboek 100 jaar Autosport in Nederland & 50 jaar Circuit Zandvoort gepresenteerd. De eerste exemplaren werden uitgereikt aan de aanwezige hoofdrolspelers. Foto: Vlnr Michael Bleekemolen, Tonio Hildebrand, Dirk Buwalda (de initiatiefnemer), Ben Huisman en Maus Gatsonides bekijken het boek. (Foto: Olaf Kraak/ ANP)

De Zandvoorter wist waarover hij sprak als het ging om het circuit en de autosport. Zelf was hij als navigator actief, onder meer aan de zijde van Han Tjan. In dienst van Reynolds Tobacco werkte Bu als medeorganisator van de Camel Trophy in o.a. Brazilië, waaraan de verslaggevers Pim Stoel en Caju ter Kuile als persteam deelnamen.  

Zijn kennis van zaken werd ook buiten de landsgrenzen gewaardeerd. Ook bij de Grand Prix van België trad Buwalda namelijk op als perschef, memoreert vriend en tijdgenoot Coo Dijkman, decennia lang (auto)sportverslaggever voor De Telegraaf. 

Op de Facebookpagina Dutch Historic Race & Rally Memories wordt hij onder meer door voormalig circuitspeaker Rob Petersen herdacht: 

,,Bizar bericht en ongeloof stapelt zich op. Bu was een vaste verschijning op het Circuit ook na zijn rol als perschef. Nooit vergeten wij zijn rally's vanuit o.a. de Oase Bar. Zijn eigen visie op alles wat autosport was, had een unieke inhoud. Hij laat veel verbijsterde vrienden achter. Rust zacht Bu.” 

Na zijn pensionering verbleef Buwalda jarenlang op Bali (‘Bu op Bali’) en later verkaste hij naar Tenerife. Onlangs keerde hij terug in Zandvoort.  

De uitvaart van Buwalda is komende vrijdag in besloten kring.