Nieuws

‘Italië is moeilijk binnen te komen qua voetbal’ 

Buitenlandse fotografen zijn niet altijd even welkom bij wedstrijden in de Italiaanse voetbalcompetitie. Dat ondervond Gerrit van Keulen onlangs, zoals blijkt uit onderstaand relaas. 

Hij meldde zich via een bevriende perschef aan bij de Italiaanse bond voor accreditaties voor twee midweekse Serie A-duels in september, te weten  Brescia-Juventus en Inter-Lazio. 

,,Ik kreeg diezelfde dag een mail terug met 1 woord “YES” (letterlijk…). Ik ging er derhalve vanuit dat mijn accreditatieverzoek was toegestaan”, aldus Van Keulen. In Brescia aangekomen was zijn accreditatie-aanvraag nergens te vinden. Hij toonde mails van de Serie A, maar werd desondanks geweigerd voor de wedstrijd. 

Om niet het risico te lopen de volgende dag ook geweigerd te worden bij Inter, nam hij contact op met de perschefs van beide clubs. Uit coulance werd zijn accreditatie toegewezen. In het stadion van Inter ging hij vervolgens op zoek naar een fotohesje. De fotohesjes in Italië zijn grijs van kleur en voorzien van een groot nummer op de voor- en achterzijde. Het hesje dat Van Keulen kreeg, had in plaats van een nummer een grote/brede knalgele band met daarop gedrukt ‘Foreign’.

,,Het blijkt dat de Italiaanse fotografen niet echt gesteld zijn op buitenlandse concullega’s. Op deze manier worden die onderscheiden van de ‘echte’ fotografen”, zegt Van Keulen.  Daar komt bij dat hij in tegenstelling tot de Italiaanse collega’s als enige fotograaf aan de lange zijde ter hoogte van de 16 meter zat. ,,Inter won met 1-0 en de doelpuntenmaker D’Ambrosio kwam heerlijk recht mijn lens binnen lopen”, glimlacht de fotograaf. 

Danilo d'Ambrosio scoort voor Inter (Foto Gerrit van Keulen)

Zijn samenvatting:   

,,Als je een fotoaccreditatie wilt voor de Serie A moet je én de bond een mailverzoek sturen én de thuisspelende club. Er zijn dan negatief gezien twee kansen om je te weigeren.  Ik ontving op de dag van de eerste wedstrijd nog een ‘brief’ van de bond met een toezegging. Daar kun je dus ook niets mee. 
Ik heb de perschef van Brescia gemaild met de vraag of mijn accreditatieverzoek vanuit de bond was doorgestuurd naar de club. En waarom werd ik geweigerd en wat moet ik doen om dit te voorkomen? Tot op heden geen antwoord gekregen.”