SCHOT VOOR DE BOEG

Voor ons is het sportjaar 2020 in Tokio al begonnen

Gerard den Elt

Rond deze tijd ploffen bij de freelancers onder de NSP-kaarthouders de jaarnota's voor 2020 in de elektronische brievenbus. Vroeger was dat een papierverspillende operatie, nu heeft Marianne Verzijl samen met onze partners Arko Redakto en de Sportaccountant een hele rits documenten handig in een simpele mail verwerkt en verzonden.

Zoals de verplichte (!) AVG-verklaring (we werken immers met de NAW-gegevens van onze kaarthouders), het kaartcontroleformulier en de jaarnota die deel uitmaken van dit jaarlijkse pakket waarmee we het sportjaar 2020 aftrappen. We gaan weer een (tweejaarlijks) naslagwerk maken waarin al onze kaarthouders zijn opgenomen. En uiteraard organiseren we eind januari 2020 ons jaarlijkse NSP Sport & Media Nieuwjaarsdiner, naar verwachting op een bijzondere locatie.

Ik schrijf dit vooruitblikkende epistel vanuit een hotelkamer in Tokio, daags na de verwoestende tyfoon Hagibis. Desondanks wordt hier dezer dagen de World Press Briefing rond de Spelen van 2020 gehouden. Het leven gaat door. Want de klok telt onherroepelijk door naar de zomer van 2020 en er zijn minder dan 300 dagen te gaan.

In ons hotel zitten enkele BMX'ers die hebben deelgenomen aan een testevent. Collega Rik Spekenbrink (AD), hier aanwezig voor de Grand Prix van Japan, combineert zijn trip meteen met enkele interviews met roeiers, een zeilster en BMX'er Twan van Gendt. Hij kwam trouwens deels bij toeval achter hun aanwezigheid hier, waar je enige actieve mededelingen ten behoeve van het journaille in Japan zou verwachten. Later deze week volgen bezoeken aan de venues, zoals het Olympische wegparcours voor de wielrenners.

Zo zit je meteen in de sferen van komend sportseizoen, met behalve de Olympische Spelen en Paralympics ook het EK Voetbal en de overige vaste sportwaarden. Om de hoek van ons hotel, in de slagschaduw van het International Press Centre Tokyo Big Sight, moet ook ergens een Holland House ' nieuwe stijl' verrijzen. Eentje met minder bier en meer oog voor een gezonder sportleven, zo lezen we in Tokio tussen de regels door. 

Een locatie waar je voor het eerst moet betalen om een huldiging bij te wonen. Een soort Holland Expo. Het was leuk geweest voor de aanwezige Nederlandse sportjournalisten in Tokio om daar namens hun lezers en kijkers als (een van de) eerste(n) kennis van te nemen. Het tijdstip van de World Press Briefing in Japan was bekend, de aanwezigheid van Nederlandse journalisten alhier eveneens.  Raar blijft het, dat je vanuit Nederland verneemt wat de opzet is van een Holland House waar je op dat ogenblik zo ongeveer bovenop staat. En dat je daarover geen passende vragen kunt stellen of actief kunt berichten.

Enige publicitaire sturing en voorbereiding zou de verantwoordelijken en betrokkenen gesierd hebben. Maar goed, gelukkig is er nog altijd het evaluatierapport van de Spelen van Tokio. Daar moet ook wat in komen te staan.

GERARD DEN ELT
Algemeen secretaris NSP