Nieuws

Sport en politiek thema debatmiddag

De relatie tussen sporters en politiek vormt het onderwerp van een sporthistorische themabijeenkomst die zaterdagmiddag 19 oktober in Drachten wordt gehouden door stichting De Sportwereld.

Stichting De Sportwereld is een platform voor sportgeschiedenis en sporterfgoed in Nederland. De stichting geeft onder meer het gelijknamige tijdschrift uit. De bijeenkomst in het gemeentehuis van Drachten begint om 14.00 uur en duurt tot 17.00 uur.

Sporthistoricus Aad Haverkamp leidt de bijeenkomst in met een historisch overzicht van de steeds weer terugkerende spanning tussen sport en politiek en de rol die de sporters zelf daarin spelen.

Marjolein te Winkel en Jurryt van de Vooren vertellen over de reis die zij in 2016 maakten naar Hongarije, in het kielzog van de sporters die de Olympische Spelen van 1956 in Melbourne misliepen door de Nederlandse boycot.


Wim Zonneveld licht toe hoe een motie van Sytze Faber in 1979 een regeringsstandpunt over de verhouding tussen politiek en sport uitlokte en dat de Nederlandse regering sindsdien de verantwoordelijkheid voor deelname aan controversiële sportevenementen bij de sportorganisaties zelf neerlegt.


Mieke Sterk, oud-atlete, geeft een live interview. De voormalig wereldrecordhoudster 4x100 meter boycotte in 1969 het EK-atletiek in Griekenland, was zeer uitgesproken in maatschappelijke kwesties en botste meermaals met sportbestuurders.

Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht, spreekt over de gedragscode, de overeenkomst tussen olympische sporters en NOC*NSF. Zij geeft daarin aan welke juridische ruimte overblijft voor olympisch sporters.

Aanmelden kan via https://www.desportwereld.nl/sporters-en-politiek/