IN DE SPO(®)TLIGHT

Ronald Hoogendoorn, freelance-fotograaf met digitaal magazine

Met volle bepakking, inclusief camera’s, volgt fotograaf Ronald Hoogendoorn enkele keren per jaar de ‘challenges’ van de Bas van de Goor Foundation. Hij was er dan ook bij toen de wandelroute naar bedevaartsoord Santiago de Compostella onlangs officieel een alternatieve lus kreeg, een speciaal aangelegd pad van 6 kilometer, genoemd naar voormalig top-volleyballer Bas van de Goor. Het ‘Senda de Bas’.

Ronald Hoogendoorn fotografeert Bas van de Goor op het Senda de Bas bij de eveneens naar hem genoemde Torre de Bas. (Foto: Ria de Vries)

Weet jij hoe dat pad tot stand is gekomen, Ronald?

,,Vanaf 2008 ben ik als fotograaf betrokken bij de Bas van de Goor Foundation, die zich inzet voor mensen met diabetes die sporten en bewegen. De stichting is elk jaar actief met evenementen als mountainbiken, de marathon van New York en wandelingen naar Santiago de Compostella. Voor mij zijn dat uitdagende weken om in beeld in te brengen. In het verleden zijn er ook expedities geweest naar de Kilimanjaro, het Atlasgebergte in Marokko en naar IJsland.  Het pad dat naar Bas van de Goor is genoemd is een initiatief van een vriendengroep met de Spaanse internist Alberto Diez. Drie jaar geleden zijn zij begonnen op de route naar Santiago de Compostella, bij Ponferrada, in een vrijwel onbegaanbaar gebied een pad aan te leggen. Daarvoor zijn rotsblokken verplaatst, bruggen gebouwd, struikgewas weggehaald en daardoor is een pad ontstaan voor wandelaars, trailrunners en mountainbikers. Uit waardering voor de inzet van Bas van de Goor heeft het gemeentebestuur van Ponferrada het pad officieel de naam Senda de Bas gegeven, dat betekent zoiets als het Pad van Bas. Je ziet nu dat steeds meer wandelaars deze alternatieve route nemen vanwege de prachtige natuur en de mooie vergezichten over de stad Ponferrada.”

Ronald Hoogendoorn in het landschap van Spanje

Loop jij ook steeds mee?

Ronald Hoogendoorn klautert omhoog

,,Ja zekers. Ik loop en fiets altijd mee. Van al die expedities heb inmiddels zo’n 65.000 foto’s online staan en zijn al vier fotoboeken uitgebracht. Het vloeit allemaal voort uit mijn band met Bas van de Goor die ik al vanaf 1996 ken.”

Is volleybal voor jou als fotograaf de belangrijkste sport?

,,Je kunt mij wel dé volleybalfotograaf van Nederland noemen. Ik fotografeer ook voor de volleybalbond en voor de FIVB, de wereldbond. Dat doe ik vanaf 1996 als zelfstandig sportfotograaf. Volleybal vind ik één van de mooiste sporten ter wereld, en net als voetbal een echte wereldsport. Eerder werkte ik als fotograaf voor de SNS Bank. Ik fotografeer alle olympische sporten, ook veel voetbal. Wielrennen doe ik eigenlijk te weinig, eigenlijk alleen tijdens de Olympische Spelen. Racesporten en darts interesseren me niet.”

Op je website www.fotohoogendoorn.nl presenteer je je foto’s ook in een digitaal magazine (https://www.fotohoogendoorn.nl/p/rhf-shoot) . Hoe is dat tot stand gekomen?

,,Ik merkte dat het voor freelancers steeds moeilijker werd om rechtstreeks foto’s te leveren aan de landelijke kranten en magazines. De kranten kiezen meestal voor fotopersbureaus, ook voor bureaus die ver beneden de prijs werken en waarop ze een abonnement hebben. Ik zocht daarom naar een manier om mijn foto’s beter te laten zien. Zo kwam ik hierop uit. Ik heb wel even moeten zoeken naar het programma dat hiervoor geschikt is.”

Hoe vaak verschijnt het magazine?

,,Elke eerste week van een nieuw kwartaal wil ik hiermee komen. In de zomer ben ik ermee begonnen. Nu staat de tweede editie online met onder andere de olympische kwalificatietoernooien volleybal, het EK en het WK atletiek. Bij grote evenementen vraag ik journalisten of ze tekst willen aanleveren, daarmee kan ik het magazine wat leuker aankleden.”

Hoe zijn de reacties?

,,Ik krijg mooie reacties, van collega’s onder anderen, ook van sporters, bonden en sponsors. Het eerste magazine is al 11.000 keer bekeken. Naar aanleiding van het eerste magazine kreeg ik drie bestellingen binnen. Het tweede magazine leverde al een opdracht op. Het is hartstikke leuk om zo’n magazine in elkaar te zetten.”  

 

HENK MEES