Nieuws

Jean-Paul van Gastel brouwt bier

Jean-Paul van Gastel, onlangs op non-actief gezet als assistent-coach bij Feyenoord, brouwt samen met een compagnon een eigen bier. Zomaar een weetje, dat te vinden is op de Voetbal Scheurkalender 2020 die Mark van den Heuvel heeft samengesteld. ,,Zo staan er allerlei feitjes, weetjes en dingetjes in, de meeste op basis van de geboortedatum van een voetballer”, aldus Van den Heuvel.

Scheurkalenders zijn er in alle thema’s. ,,Ik was bij uitgeverij Edicola in Deventer toen ik zag hoeveel scheurkalenders er wel niet uitkomen; poëzie, historie, psychologie, Formule 1, noem maar op.  Daar is toen het idee ontstaan om een scheurkalender over voetbal samen te stellen.”

Het is niet de eerste scheurkalender die over voetbal gaat. Onder meer Voetbal International gaf er al enkele uit. Ook zijn er scheurkalenders verschenen, specifiek gewijd aan spelers zoals Abe Lenstra, Dick Tol en Faas Wilkes. ,,Ik heb het op mijn eigen manier ingevuld”, vertelt Van den Heuvel, die als sportjournalist werkte voor onder meer Het Parool en SportWeek. Als freelancer is hij actief voor diverse media. In de maak is bij hem een boek over het EK-voetbal, ook bij uitgeverij Edicola.

Drie maanden werk stak Van den Heuvel in de scheurkalender. ,,Ik heb eerst een enorme lijst samengesteld, gebaseerd op gebeurtenissen en geboortedata. Het was niet moeilijk om voor elke dag wel iets op te schrijven in 200 tot 250 woorden. . Bij maar één of twee dagen was het even goed zoeken.  Uit die hele grote brei is dit voortgekomen.  En dan kom je uit op weetjes als het bier van Jean-Paul van Gastel. Ik wilde wel boven het niveau van Wikipedia uitkomen.”