Nieuws

Op herhaling, 260 kilometer lang

Erik van Lakerveld

Pim Kiderlen (1868-1931) was de eerste Nederlandse wielrenner die internationaal successen boekte. Sportjournalist Erik van Lakerveld (voor onder meer De Volkskrant en Fiets) brengt Kiderlen tot leven in het boek ‘Wonderwielenaar’. De presentatie daarvan op 22 november gaat gepaard met een rit over 260 kilometer van Leeuwarden naar Rotterdam, Wie fietst er mee?

Pim Kiderlen behaalde Europese titels in 1886 en 1887. De fietstocht op 22 november heeft plaats precies 134 jaar nadat hij dezelfde afstand aflegde tussen Leeuwarden en Rotterdam in 1885. Als 17-jarige wielrenner doorkruiste Kiderlen onder toeziend oog van ANWB-officials met zijn fiets een groot deel van het land.

Van Lakerveld reconstrueert de monstertocht van Kiderlen en schrijft over onder meer de ANWB als aanjager van het vroege wielrennen, de betekenis van sport, de invloed van de media en de professionalisering van de sport in Nederland

De tocht van Kiderlen in 1885 was inzet van een weddenschap. Hij wedde het traject Rotterdam – Leeuwarden binnen 24 uur te kunnen rijden, een route die met andere vervoermiddelen 31 uur vergde. Op een hoge ’bi’ (een fiets met een heel groot voorwiel en een heel klein achterwiel) voltooide Kiderlen de rit in 22 uur en 35 minuten. Exclusief oponthoud leverde dit een tijd op van 16 uur en 46 minuten.

De prestatie kreeg veel aandacht in de kranten en werd gezien als een wereldrecord op de lange afstand. Hij was gewapend met een 'ploertendoder', een loden stok, om zich te verdedigen tegen struikrovers en tegenstanders van de fiets.

Een wedkamp van Kiderlen met de stoomtrein tussen Delfshaven en Schiedam eindigde met een gelijke aankomsttijd. Een ander wereldrecord reed hij in 1886: over de 52 kilometer tussen Rotterdam en Utrecht deed hij 1 uur en 48 minuten, een gemiddelde snelheid van bijna 29 km/uur. In 1888 kwam Kiderlen in botsing met een rijtuig en moest hij zijn wielercarrière door een knieblessure beëindigen.

De route op 22 november loopt onder meer via de Veluwe en Zwolle. ‘Afhankelijk van het aantal meerijders bepaal ik een tijdschema en ontmoetingslocaties. Vast staat dat de finish rond zeven uur ’s avonds is’, meldt Van Lakerveld op Twitter.