IN DE SPO(®)TLIGHT

John Graat, nieuwe chef sportredactie Trouw

Na twaalf jaar keert John Graat (bijna 50) terug in de sportjournalistiek en bij Trouw. ,,Het lijkt wel dat ik een jojo-carrière heb”, zegt John Graat.  Hij volgt in januari Henk Hoijtink op als chef van de sportredactie. Hoijtink blijft nog wel zijn wekelijkse voetbalcolumns schrijven en zal ook voor Trouw verslag doen van Euro 2020. 

John Graat

Een ‘jojo-carrière’? Leg eens uit, John.

,,Ik ben in 2001 van het Eindhovens Dagblad naar Trouw gegaan. Eind 2007 ging ik terug naar het ED. En ja, nu kwam Trouw opnieuw bij mij terecht.”

Hoe ging dat?

,,Ik kreeg een appje vanuit de hoofdredactie of ik eens wilde praten, want Henk Hoijtink gaat naar de eindredactie.”

En dan?

,,Dan ga je nadenken. Dan zet je het ene tegen het andere af. Aan de ene kant is er Trouw, een fantastische krant, een heel eigenzinnige krant die past bij hoe ik zelf in het leven sta. Ik ben altijd betalend abonnee gebleven. En ik heb natuurlijk iets met sport waarmee in Trouw heel eigenzinnig wordt omgegaan, op een manier die mij zeer aanspreekt.”

En de andere kant?

,,Begin 2008  ben ik teruggekomen bij het ED, niet in de sport, maar als algemeen verslaggever en de laatste drie jaar als redactiechef. Met het ED voel ik me ook echt verbonden. Een goede krant, met veel talent en een sterke positie binnen de regio en binnen de ADR-groep. Ik gelóóf echt in de waarde van de regiojournalistiek. Er zaten ook aspecten aan die wat minder zijn. Ik had de laatste jaren een mooie maar wel heel veeleisende baan. Ik miste het schrijven, en misschien ook wel wat avontuur.”

Wat gaf de doorslag?

,,Bij mij begint het te jeuken als ik een aantal jaren hetzelfde heb gedaan. Dat is al 25 jaar zo. Ik wil mezelf om de zoveel tijd in de diepte gooien, op zoek naar nieuwe prikkels. Ik ga proberen sport binnen Trouw van wat nieuwe impulsen te voorzien, met oog voor de maatschappelijke relevantie van sport. Ik ben eerlijk gezegd ook gewoon heel nieuwsgierig. Trouw biedt mij de kans om te zien hoe de sportwereld nu in elkaar zit.”

Hoe zag die er tot nu toe voor jou uit?

,,Ik ben begonnen als sportverslaggever bij het ED. Voor de toenmalige VNU Dagbladen volgde ik al het wielrennen en schaatsen en mocht ik drie keer naar de Tour de France en twee keer naar de Olympische Spelen. Ik was erbij toen Johan Woldendorp, destijds van Trouw, plotseling overleed,  aan de vooravond van Parijs – Roubaix. Bij de Olympische Spelen in Sydney in 2000 vroeg Fred Buddenberg van Trouw mij of ik interesse om terug te komen. Daar heb ik tot eind 2007 met veel plezier gewerkt, vooral veel wielrennen en schaatsen gedaan. Met nog eens zeven keer de Tour en drie Olympische Spelen.”

Ga je als chef van de sportredactie ook schrijven?

,,Zeker. Bij Trouw hebben we een klein team op de sportredactie met een aantal freelancers. Wielrennen en schaatsen zijn bijvoorbeeld al goed bezet. Wat ik precies ga doen, moet nog bekeken worden, maar ik denk wel dat ik ook over voetbal zal gaan schrijven. Al mag niemand van mij verwachten dat ik zo maar even een instituut als Henk Hoijtink ga doen vergeten. Ik zal mijn eigen weg zoeken.”

Je komt nu wel in een heel ander tijdsgewricht terug in de sportjournalistiek, met een veel grotere rol voor de social media.

,,Ja, maar de sportjournalistiek is geen eiland. Social media spelen  in alle taken van de journalistiek een grotere rol. De tijd is ook voorbij dat je in de regiojournalistiek nog rechtstreeks contact had met een ambtenaar of wethouder. Ik ben wel benieuwd hoe dat nu in de sportjournalistiek werkt. Ik ga er altijd van uit dat je ook daarin je eigen weg moet zoeken. Het heeft geen zin om je te ergeren of gefrustreerd te raken van de invloed die social media uitoefenen, of van de bemoeienis van voorlichters. Ze zijn niet meer weg te denken. Je moet er gewoon slim mee om gaan en je eigen verhaal maken.”

HENK MEES