Nieuws

Een boek

Wat ik van de Sint en de Kerstman wil hebben? Een boek!
De volgende vraag is veel lastiger te beantwoorden. Welk boek?
Dat is moeilijk kiezen. Er is met het oog op Sinterklaasavond van deze week en de kerst zo veel leuks en interessants uitgebracht. En dan heb ik het alleen nog maar over publicaties op sportgebied.

Hans Klippus

Johan Cruijff (2x), Piet Keizer, Marco van Basten, Piet Schrijvers, John de Wolf, Michel Boerebach, Piet Keur, van al deze voormalige voetballers verschenen er recent biografieën, al dan niet geautoriseerd. Ik zal er dan best nog wel een paar zijn vergeten. Ik wil die boeken heel graag stuk voor stuk hebben. Maar ik heb geen geld (zzp’er!) om ze alle aan te schaffen, en ook geen tijd (zzp’er!) om ze alle te lezen – het Cruijff-boek van Auke Kok is liefst 639 pagina’s.

En dan zijn er, o hemel, in de categorie sport ook nog een aantal niet-voetbalboeken verschenen. Onder meer eentje over mijn mede-Hagenees Raymond van Barneveld, over Jos en Max Verstappen, één over ‘Mountainbiken in Nederland en een beetje Vlaanderen’, en nóg één over fietsen, De Wonderwielenaar, over de tocht van de eerste Nederlandse kampioen, ene Pim Kiderlen, van Rotterdam naar Leeuwarden – hoe bijzonder! 

Nee, kiezen is echt ondoenlijk. 

Met een beetje geluk krijg ik deze feestmaand minstens twee boeken cadeau en waarschijnlijk koop ik er zelf ook nog wel een of twee. Maar de rest zal ik tot mijn spijt moeten laten schieten. 

Gelukkig heb ik al een boek, ‘Dilemma’s van een topcoach’ van (voormalig) waterpolocoach Robin van Galen, gekregen én gelezen. Ik was er als een soort eindredacteur (zzp’er!) bij betrokken, vandaar. Misschien niet netjes om ‘m dan hier aan te prijzen, maar ik doe het toch. Van Galen interviewde twintig collega’s en daar kwamen af en toe heel verrassende dingen uit. Robin heeft deze reclame trouwens helemaal niet nodig. Er zijn al 11.000 van zijn boeken verkocht.

11.000! Dat geeft de burger moed, toch? 

Er wordt volgens de onderzoeken steeds minder gelezen, althans op papier, desondanks lijken er meer boeken uit te komen, en zijn er ook nog de verdiepende  tijdschriften als Hard Gras, Santos, De Staantribune, Tardelli, enzovoort. Daar blijkt dus een markt voor te zijn, anders snijden de uitgevers hun handen er niet aan, denk ik dan. En dat vindt iemand zoals ik, van het ouderwetse handwerk in de sportjournalistiek, uitermate heuglijk.

Iedereen prettige feestdagen gewenst! Pak er een boek bij zou ik zeggen.

 HANS KLIPPUS