Nieuws

Gio Lippens kandidaat voor AIPS Europa

Onze oud-voorzitter Gio Lippens, gekend sportcommentator en -verslaggever bij de NOS, heeft zich kandidaat gesteld voor een functie in het bestuur van AIPS Europa. Dat gebeurt op verzoek van de NSP. Zijn kandidatuur heeft inmiddels steun gekregen vanuit tal van andere Europese landen.

Het internationale verband van sportjournalisten AIPS, opgericht in 1924, heeft wereldwijd meer dan 9500 leden. De hoofdzetel van de organisatie is in het Zwitserse Lausanne.

De AIPS heeft tot doel te streven naar de best denkbare werkomstandigheden voor journalisten op welk platform dan ook. Die doelstelling vergt permanent onderhoud, zeker gezien de steeds groter wordende commerciële belangen in de sport. Lippens wil zich in AIPS gaan inzetten voor het behoud van vrije nieuwsgaring en het versterken van de beroepsgroep, opdat professionele journalisten, fotografen en cameramensen onafhankelijk hun werk kunnen blijven doen.

Bij de sportjournalistenfederatie zijn organisaties uit 160 landen aangesloten. Ook in Nederland zijn tal van AIPS-kaarthouders, die via de NSP worden verstrekt. De AIPS-kaart wordt in internationaal verband ook steeds meer gezien als bewijs van professionaliteit van de kaarthouder. Het IOC en tal van sportfederaties erkennen de AIPS-kaart.

De verkiezing voor het bestuur van AIPS Europa vindt plaats tijdens het AIPS Congres van 3-6 februari 2020 in Boedapest. De NSP wordt daar behalve door Lippens vertegenwoordigd door NSP-voorzitter Marco Knippen.

Lippens is verguld met de voordracht: ,,Ik zou het een eer vinden om als ex-voorzitter van de NSP de belangen van onze kaarthouders binnen AIPS Europe te behartigen. De afgelopen jaren heb ik gemerkt hoe belangrijk internationale samenwerking is om het werk van sportjournalisten en -fotografen te faciliteren, vooral in deze tijden van verregaande commercialisering van de topsport. Op dat gebied is er nog veel werk aan de winkel. Dat kan alleen maar slagen wanneer de krachten ook buiten de landsgrenzen worden gebundeld.”