Nieuws

Jaap de Groot bezorgd over nieuwe regels voor media

Jaap de Groot is een van de elf juryleden voor de jaarlijkse AIPS Media Awards. Op de website van de AIPS sprak hij bij zijn presentatie als jurylid vorige week de vrees uit dat corona-beperkingen een vervolg krijgen n de toekomst. ,,Het risico bestaat dat  de organisaties tot de conclusie komen dat met de nieuwe draaiboeken voor de media ook goed te werken valt”, aldus De Groot.

Als voorbeeld noemt Jaap de Groot de Formule 1-race op 5 juli in Oostenrijk. ,,Daar wordt slechts 25 procent van het normale aantal verslaggevers toegelaten op het circuit en in de afgesloten ruimtes. Via het interne tv-circuit loopt er maar één communicatielijn met de media, dat beperkt het werk voor de onafhankelijke media”, aldus  De Groot.

Jaap de Groot (1955) signaleert in het AIPS-interview ook een verschil in opvattingen binnen de Nederlandse media bij de beslissingen van de KNVB met betrekking tot de Nederlandse competitie. ,,Daarin zag je het  verschil tussen ‘new kids’ in de journalistiek en de verslaggevers van de oude school. Voor mij liet de discussie in de Eredivisie zien dat de macht ligt bij grote clubs en dat de voetbalbond dat pact, geleid door Ajax, is gevolgd.”

Tot medio 2018 was Jaap de Groot chef van het redactie-onderdeel TeleSport bij de Telegraaf. Sinds 1976 werkte hij voor De Telegraaf.  Jaap de Groot is lid van de Nationale Sportraad en schrijft tegenwoordig wekelijks op zaterdag een sportcolumn in Het Parool.