Nieuws

Een tweetraps mediacircus in coronatijd

De terugkeer van Arjen Robben in het Nederlandse voetbal ging gepaard met een strakke regie voor de media. William Pomp, verslaggever van het Dagblad van het Noorden, was erbij en doet verslag. Hieronder zijn relaas:

Door William Pomp

Onder normale omstandigheden was de TopDutch Lounge van FC Groningen een paar maten te klein geweest voor de perspresentatie van Arjen Robben. Voor de aankondiging van de comeback van de 36-jarige wereldster bestond afgelopen weekend massale mediabelangstelling uit binnen- en buitenland, maar een mediacircus in coronatijd kent zijn beperkingen. Tijdens een strak geregisseerde bijeenkomst konden in drie afgebakende blokken telkens maximaal dertig fotografen, cameramensen en vertegenwoordigers van de schrijvende pers hun werk doen.

Fotosessie in de Euroborg, in coronatijd zonder gedrang van fotografen. (Foto’s: Jan Kanning)

Het was een zorgvuldig bewaard geheim. Robben was alweer enkele weken volop in training op de velden van Bayern München. Natuurlijk werden daar in Duitsland vraagtekens bij geplaatst, maar uiteindelijk legden de media bij de oosterburen zich neer bij de verklaring dat de gestopte linkspoot zijn conditie op peil wilde houden. Afgelopen week begon het op de Nederlandse social media te rommelen. Het ‘Kind van het Oosterpark’ zou, een jaar nadat hij was afgezwaaid in Beieren, toch terug willen keren op de vaderlandse velden en wel bij zijn eigen club FC Groningen.

De geruchten werden sterker en sterker, maar wonder boven wonder wist de noordelijke eredivisionist de verrassing tot het laatste moment te bewaren. Iets dat vooral voor Robben zelf een harde voorwaarde was. Hij wilde per se niet dat het nieuws vroegtijdig zou uitlekken, anders zou de teleurstelling bij de fans zo groot zou als zijn missie vroegtijdig zou stranden.

Dat laatste kan nog steeds, maar het grote nieuws onder de pet houden was niet langer een optie voor de betrokken partijen. Robben keerde zaterdag met zijn gezin definitief terug naar Groningen, waar hij binnen nu en twee maanden zijn intrek gaat nemen in een splinternieuwe villa aan de Verlengde Hereweg. De 96-voudig international gaat de komende weken tijdens individuele sessies bij FC Groningen zijn conditie verder aanscherpen, iets dat zeker in de gaten zou zijn gelopen.

In nauwe afstemming met de aanvaller werd een gedetailleerd plan de campagne opgesteld om de buitenwereld op de hoogte te brengen van zijn voorgenomen comeback. ,,In een tweetrapsraket’’, zoals hoofd communicatie van FC Groningen, Richard van Elsacker, het noemt. Op de voetballoze zondagmiddag werd een live uitgezonden mediapresentatie van de teruggekeerde Bedumer sterspeler ingepland, op de zaterdag eraan voorafgaand was er de bekendmaking middels een persbericht en een filmpje. Niet te vroeg op de dag om te voorkomen dat de beleidsbepalers van FC Groningen en Robben de hele dag platgebeld zouden worden, maar ook niet te laat om de actualiteitenbulletins op tv de kans te geven het nieuws mee te nemen in hun uitzendingen. Om klokslag 17.00 uur ging het persbericht de deur uit.

Fotosessie in de Euroborg, in coronatijd zonder gedrang van fotografen. (Foto’s: Jan Kanning)

Daarin stond ook beschreven hoe de presentatie in zijn werk zou gaan en wie voor aanwezigheid in aanmerking zouden komen. Alle aanwezigen diende zich vooraf te accrediteren, een gezondheidsverklaring af te leggen en een legitimatiebewijs mee te nemen. Blok één, een fotoshoot op het veld van 13.30 tot 14.00 uur, was exclusief bestemd voor fotografen en tv-camera’s, maximaal dertig in totaal en één per medium. De rechtenhouders Fox Sports, NOS, RTV Noord en de media van FC Groningen zelf, alsmede vaste volgers Dagblad van het Noorden, ANP, het lokale Oog TV, Orange Pictures en Pro Shots, waren op voorhand verzekerd van een plek.

In blok twee, van 14.30 uur tot 15.15 uur, was er ruimte voor de schrijvende pers. Maximaal dertig journalisten en de fotografen van FC Groningen en ANP mochten plaatsnemen in een klassikale opstelling met tafels op anderhalve meter afstand. De persconferentie werd live geregistreerd door de camera’s van FC Groningen en de stream werd, ter compensatie van de beperkingen, gratis ter beschikking gesteld aan alle media.

De aanwezige verslaggevers konden na de inleiding van technisch directeur Mark-Jan Fledderus en Arjen Robben om beurten hun vragen afvuren op het duo. Ruimte om individuele gesprekken aan te knopen was er niet voor de geschreven pers. Tenslotte was er nog blok drie van 15.30 tot 16.30 uur, exclusief voor de genoemde rechtenhouders die in de gelegenheid werden gesteld om Robben een kwartier lang één op één te interviewen.

Perschef Van Elsacker moest vele belangstellenden teleurstellen, iets waar hij op voorhand schriftelijk zijn excuses voor aanbood. ,,Alle keuzes hebben we weloverwogen en doordacht gemaakt’’, zo stelt hij. ,,We realiseren ons heel goed dat we het nooit voor iedereen goed hebben kunnen doen en dat er ook mediavertegenwoordigers zijn die zich gepasseerd zullen voelen omdat ze waren aangewezen op de livestream van de persconferentie. We begrijpen de eventuele onvrede, maar in deze bijzondere tijd hebben we te maken met bijzondere omstandigheden.’’

Wie de hoop koestert Robben in één van de komende weken nog voor zijn lens of dictafoon te krijgen, moet er rekening mee houden dat zijn of haar geduld op de proef gesteld gaat worden. Met de speler is afgesproken voorlopig geen mediaverzoeken te honoreren. Pas op een later moment zullen er weer afspraken met Robben worden ingepland, zo laat FC Groningen weten.