Nieuws

‘Vooroordeel over huidskleur bij tv-verslaggevers’

Voetballers met een lichte huid worden door tv-verslaggevers verhoudingsgewijs vaker geprezen om hun intelligente spel dan donkere spelers. Andersom krijgen zwarte spelers vaker complimenten voor hun snelheid en atletische kracht. Dat zijn de uitkomsten na een onderzoek van het tv-commentaar bij 80 wedstrijden in Engeland, Italië, Spanje en Frankrijk.

Uit het onderzoek wordt de conclusie getrokken dat bij tv-commentatoren een vooroordeel leeft op basis van huidskleur.  De studie werd verricht door het Deense research-bureau RunRepeat.

Er werden 2.074 uitspraken van tv-verslaggevers geanalyseerd. Over spelers met een lichte huid noteerden de onderzoekers 1.361 opmerkingen over spelers met een lichte huid en 713 over donkere spelers. Van de witte spelers werd meer dan 60 procent geprezen voor intelligent spel, inzet en kwaliteit. Bij zwarte spelers werd bijna zeven keer vaker dan bij witte spelers waardering uitgesproken voor hun kracht; voor snelheid was dat ruim drie keer zoveel.

Om interpretatieverschillen uit te sluiten, werd alleen Engelstalig commentaar onder de loep genomen.  Volgens Jason Lee van de Engelse spelersvakbond PFA laat de studie zien ,,dat er een duidelijk vooroordeel bestaat in de wijze waarop voetballers op basis van hun huidskleur worden beoordeeld.”  Lee: ,Spelers die de aspiratie hebben om coach of manager te worden, krijgen met de waardering voor intelligentie en werklust een oneerlijk voordeel op basis van hun huidskleur.”

Volgens het Britse dagblad The Guardian , dat een aantal van de geselecteerde uitspraken  analyseerde,  was in de beoordeling door de onderzoekers sprake van geringe verschillen.

Enkele jaren geleden kwam Jacco van Sterkenburg, onderzoeker aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam na een promotieonderzoek al tot een soortgelijke conclusie als de Deense onderzoekers: ,,Je ziet bepaalde stereotypen terugkomen. Veel studies laten zien dat donkere spelers vaak eenzijdig worden getypeerd als snel, sterk en atletisch, terwijl witte spelers veel diverser worden beschreven en vaker in verband worden gebracht met tactiek."

(Bron: https://runrepeat.com/racial-bias-study-soccer)