Nieuws

‘Formule 1 begint. Maar ook wij zitten nog even voor de buis’

Wekelijks beschrijft AD-hoofdredacteur, voormalig sportredacteur én NSP-bestuurslid Paul van den Bosch actuele kwesties die spelen op de diverse redactievloeren van het AD. Afgelopen week behandelde hij de vraag of verslaggevers bij een Formule 1-race wel méér kunnen doen dan verplicht voor een tv in de perszaal zitten. En of het wel veilig is om op reis te gaan voor een wedstrijd.

Lees zijn betoog:

Paul van den Bosch

,,Sportverslaggevers hebben hun paspoort standaard bij de hand. Zeker op een redactie als het AD, waar sport een van de speerpunten is, zijn deze collega’s vaak onderweg. Het is niet zozeer een beroep als wel een levenswijze. Bijna vijftien jaar lang leidde ik zelf dat leven, met de mooiste evenementen vaak in de zomermaanden.

De sportcollega’s zijn nu al maanden ver verwijderd van gras, gravel of paddock. Het coronavirus bracht ook die wereld tot stilstand. De wereld was altijd hun speeltuin, nu werd de speeltuin ineens hun wereld. ,,Ik ben de laatste tien jaar nog nooit zo lang thuis geweest’’, zegt verslaggever Arjan Schouten van AD Sportwereld.

Arjan is een van onze twee Formule 1-watchers. De rondreizende snelheidsindustrie met Max Verstappen schiet uit de coronastand. Op 5 juli is in Oostenrijk de eerste Grand Prix; het seizoen telt voorlopig acht races in Europa.

Arjan Schouten op reis voor een Formule-1 race

Kan Schouten zijn koffer weer inpakken? ,,Niet bepaald. Slechts een paar journalisten worden op het circuit toegelaten. Wij hebben al te horen gekregen dat we bij de eerste drie races (twee keer Oostenrijk, Hongarije) niet welkom zijn. Daarna volgt een evaluatie. Maar de volgende twee zijn in Engeland, dat zal ook moeilijk worden. De vraag is of je nu wel naar een race moet gaan. De journalisten mogen er de perszaal niet verlaten. Ze kunnen ook niet rechtstreeks praten met coureurs.’’

Die maatregelen worden ook bij andere sporten genomen. Bij de wedstrijden in de Duitse Bundesliga werden de laatste weken tien verslaggevers en drie fotografen toegelaten in de vrijwel lege stadions. Als in september ook hier de eredivisie begint, is er nog geen plek voor alle media.

Slaan we bij het AD het Formule 1-seizoen dan maar over? Uiteraard niet. In samenwerking met partner Ziggo hoeft u vanaf komende week niets te missen op AD.nl (online) en in AD Sportwereld (krant). We brengen samenvattingen van de kwalificaties en de race en van cruciale momenten op de baan hebben we korte videoclips. Tijdens de race wordt het liveblog op AD.nl altijd massaal bezocht. Vóór het raceweekend (donderdag) en na de race (zondag) zullen de verslaggevers Arjan Schouten en Rik Spekenbrink analyses, feiten en meningen naar voren brengen in een AD-podcast en in video’s.

Plannen genoeg dus. Is het dan nog wel nodig dat het AD de Grand Prix-races bezoekt, denkt u misschien. Het kan toch ook voor de televisie? Dat kán en het móet, op dit moment. Ideaal is het zeker niet. Een verslaggever moet zo veel mogelijk de omstandigheden ter plekke zien en inschatten. Wie over Max Verstappen wil schrijven en praten, moet hem en zijn wereld van dichtbij meemaken. Dat zorgt ervoor dat je er met autoriteit en betrouwbaarheid over kunt schrijven en praten.

Dit wordt de komende maanden de afweging: is het veilig om te reizen en bij wedstrijden te zijn? En: kun je er meer doen dan alleen verplicht voor een tv in de perszaal zitten? ,,Er zijn nog geen Grand Prix-races gepland buiten Europa’’, aldus Schouten. ,,Op dit moment zie ik mezelf niet zo snel in een vliegtuig naar Brazilië zitten. In Europa kun je natuurlijk altijd de auto nemen.’’

Maar we zijn blij dat we weer over de actualiteit kunnen schrijven, praten, filmen. Ook wij hebben het helemaal gehad met die eindeloze herhalingen en historische lijstjes. Aan sport zonder spanning wil je niet wennen.”

PAUL VAN DEN BOSCH