Nieuws

Lara

Ik kende haar niet en ben de zoveelste in de rij, maar toch vind ik dat ik het over Lara van Ruijven moet hebben. Wat een ongelooflijk triest verhaal, daar valt alles bij in het niet, zo’n topfitte sportvrouw, 27 jaar pas.

Ik moet op zo’n trieste moment ook aan de collega’s van de tv, radio en de kranten denken. Het is altijd moeilijk om hier mee om te gaan. Je wilt een verhaal, reacties, maar zijn de nabestaanden daar wel van gediend? Het zijn vaak de rottigste klussen. Ik kreeg meerdere malen de wind van voren. Hoe ik durfde aan te bellen,  opsodemieteren jij! Sorry, sorry…

Het is mooi dat de ploeggenoten van Lara juist graag willen reageren. Ze willen laten weten wat een geweldige meid ze was en hoe zeer ze haar zullen missen. Ik kreeg tranen in mijn ogen toen ik het interview bij de NOS zag met Yara van Kerkhof, Suzanne Schulting en Rianne de Vries. Wat hadden ze het moeilijk met z’n drieën, maar wat zeiden ze rake dingen. Er was zelfs ook nog even een momentje dat er werd gelachen. Want vrolijke ‘Laar’ floot altijd, en ook nog eens altijd hetzelfde deuntje.

Ik hoor en lees regelmatig dat er bijna geen hechtere ploeg bestaat dan die van de Nederlandse shorttrackers, terwijl het eigenlijk een individuele sport is. De sterke onderlinge band maakt het aan de ene kant misschien makkelijker om het verlies te verwerken, aan de andere kant komt de klap keihard aan, want ze verliezen een echte vriendin. De ploeg van Jeroen Otter krijgt het gigantisch voor de kiezen, denk ook aan het afschuwelijke ongeluk van Sjinkie. En nu dit.

Het kwam flink bij me binnen. De Haagse/Westlandse editie van het AD van afgelopen zaterdag was één brok ellende. Er stond in de regiobijlage een zwaar, maar bijzonder verhaal over de 17-jarige Jim Mulder die in de nacht van 4 op 5 juli door een dronken automobilist werd doodgereden, en op de voorkant van het sportkatern keek Lara van Ruijven de lezer innig aan. Allebei Naaldwijkers, allebei blakende, lieve mensen in de bloei van hun leven.

Lara overleed als regerend wereldkampioene. Ze werd dat in 2019 op de 500 meter. Het WK van dit jaar ging niet door en dus is dat coronavirus misschien nog ergens goed voor geweest, hoewel ze met haar kwaliteit en doorzettingsvermogen haar titel best had kunnen prolongeren.

HANS KLIPPUS