Nieuws

Jubileum Heerenveen levert boek en aandenken Ajax op

Het honderdjarig bestaan van sc/vv Heerenveen is opgeluisterd met een jubileumboek van 672 pagina’s en bijna duizend foto’s. Het boek is het tiende in een serie waarin Kick Uitgevers heden en verleden belicht van clubs die in de Eredivisie spelen of hebben gespeeld.

Een ingekleurde foto van het kampioenselftal van Heerenveen uit 1948

,,Dit is het mooiste deel van onze eredivisiebibliotheek”, zei Matty Verkamman namens Kick Uitgevers bij de presentatie op 10 juli op het veld in het Abe Lenstra Stadion. Met Verkamman (oud-journalist van Trouw)  werkten zeven andere auteurs mee aan het boek. Dat zijn Hielke Biemond (Leidsch Dagblad), Herman Joustra (ex-Leidsch Dagblad), Johann Mast (Leeuwarder Courant), Anne Roel van der Meer (Leeuwarder Courant), Henk Mees (ex-Brabants Dagblad), Lex Muller (ex-AD) en  Jaap Visser (Kick Uitgevers). De vormgeving was in handen van Ruud Verkamman.

De cover van het jubileumboek van Heerenveen

Ruime aandacht is er in het boek voor een initiatief van vv Heerenveen in de hongerwinter van 1944-1945. In totaal 86 aspirant-voetballers (12-14 jaar) van de Amsterdamse clubs Ajax, DWS, De Volewijckers en Blauw Wit verbleven toen bij pleeggezinnen in Heerenveen. Het verhaal was onbekend voor Ajax-directeur Edwin van der Sar. Hij heeft nu toegezegd dat Ajax 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog een blijvend aandenken wil schenken aan SC Heerenveen, dat bij de ingang van het Abe Lenstra stadion of elders zou moeten komen. Ajax wil het eerstvolgende bezoek aan Heerenveen aangrijpen om bij deze periode stil te staan.

Abe Lenstra in zijn jonge jaren, ingekleurd door Julia Ukolova

Bijzonder in het jubileumboek is een groot aantal foto’s afgedrukt in natuurgetrouwe kleuren en gemaakt in een periode dat er nauwelijks in kleur werd gefotografeerd. De foto's zijn ingekleurd door Julia Ukolova, een 22-jarige Russin uit Samara, die werkt voor Cyber Sports. Johann Mast (Leeuwarder Courant) ontdekte haar werk bij toeval toen hij op Twitter een foto tegenkwam van het kampioenselftal van Heerenveen in 1950. Uit contact met haar werd voor Johann Mast duidelijk dat ze van het inkleuren van oude foto's een hobby had gemaakt.  Vervolgens ontstond er samenwerking tussen Kick Uitgevers en Ukolova wat leidde tot heel veel kleurenfoto's die anders in zwart-wit hadden moeten afgedrukt.

Voor het jubileumboek dat 5 kilo weegt en 79 euro kost, bestaat zoveel belangstelling dat de eerste druk van 1500 exemplaren snel was uitverkocht. Inmiddels is de tweede druk al verschenen.