Nieuws

Veel beperkingen voor Tourverslaggevers, verwacht AIJC-voorzitter Kerckhoffs  

De Tour lijkt op 29 augustus in Nice te kunnen starten, maar het zal zeker niet het feest worden zoals we gewend zijn, verwacht Raymond Kerckhoffs, die president is van de AIJC, de internationale organisatie van wielerjournalisten. ,,Sterkerschrijft hij op zijn website cyclingopinioms.com, ,,het lijkt vooral een Tour achter gesloten deuren te worden. 

Vorige week maakte Tour de France-organisator ASO de werkvoorwaarden voor de media bekend tijdens de komende Ronde van Frankrijk. 

Overzicht van de corona-beperkingen zoals die golden bij de etappewedstrijd Parijs – Nice in maart.

Kerckhoffs,,De mogelijkheden voor journalisten om rechtstreeks met de renners te spreken zijn geminimaliseerd. Een dertigtal speciale Corona-hokjes met plexiglas in een zogenaamde mixed-zone biedt de enige mogelijkheid om bij de start en finish de Tour-helden te spreken. Hierdoor gaat slechts een beperkt aantal journalisten de mogelijkheid krijgen om een renner te spreken, al is het sowieso nog maar de vraag hoeveel renners daadwerkelijk in de rijen knijpen als ze voor vijf of zes hokjes exact hetzelfde verhaal moeten afsteken. 

Hij beschrijft ook dat geaccrediteerde journalisten vijf dagen voor vertrek naar Frankrijk een verplichte coronatest moeten ondergaan. 

En verder moeten mondkapjes in alle geaccrediteerde zones worden gedragen en is de 1,5 meterregel in ‘Le Tour’ van kracht. Algemene ruimtes zijn van tevoren deskundig gedesinfecteerd. Er zal zelfs een Covid-19 task-force van 12 tot 16 personen in de hele ronde aanwezig zijn om deze regels bij de start en finish in acht te nemen, schrijft Kerckhoffs. 

Er reist ook een mobiel testlab mee om snelle controles te doen. De paddock waarin de teambussen rond start en finish staan wordt hermetisch afgesloten. Niet alleen voor het publiek en de media, maar zelfs voor Tour de France-directeur Christian Prudhomme. Op die manier hoopt men de teambubbel te garanderen. ,,Lezend door het dossier wordt duidelijk dat Parijs zelden zo ver weg is geweest als in deze lockdown editie van de Tour de France”, aldus Kerckhoffs. 

En: ,,De tientallen videoconferenties die ik de afgelopen weken namens de AIJC heb gevoerd, hebben me nog eens duidelijk gemaakt in welke absurde wereld we momenteel leven. Hoe van land tot land de regels verschillen. Hoe het onmogelijk is om een lijn te scheppen. Maar bovenal dat we niet weten hoe de wereld er straks in september, oktober en november daadwerkelijk uitziet.” 

Lees verder hier zijn relaas:  

https://www.cyclingopinions.nl/2020/07/22/de-lockdown-tour-de-france/