Nieuws

Veel verschillen bij mediabeperkingen eredivisie

De meeste journalisten en fotografen zullen het tijdens de recente oefenduels gemerkt hebben: de spelregels voor de media zijn vrijwel overal anders en nergens hetzelfde. Oorzaak is uiteraard de onvergelijkbare schaal en vorm van de diverse stadions in het betaald voetbal.

Duidelijk en terecht is wel dat alle clubs zeer behoedzaam omspringen met de voorzorgsmaatregelen, overigens in goed onderling overleg met de NSP. Dat die voorzorgen terecht zijn, blijkt wel uit de recente besmettingsgevallen in de diverse selecties.

De NSP probeert voor de start van het seizoen in kaart te brengen hoeveel plaatsen voor de journalisten en fotografen per club en per stadion beschikbaar zijn. Ook bij de grotere clubs kan dat tot beperkingen leiden, omdat ook daar het aantal plaatsen op de perstribunes wegens de 1,5 metermaatregel soms tot minder dan de helft is teruggebracht.

Ajax-coach Erik ten Hag wordt geïnterviewd door Hans Kraay. (Foto: Olaf Kraak / ANP)

Het aantal beschikbare plaatsen voor fotografen achter de boarding varieert tussen de 8 en 14, afhankelijk van club en stadion. Dat houdt in dat in elk geval de grootste fotopersbureaus en de voornaamste media in staat zijn om fotografen af te vaardigen, al is dat weliswaar meestal beperkt tot 1 NSP-fotograaf per medium.

Enkele clubs hebben besloten geen Mixed Zone in te richten, maar de aanwezige journalisten in een persconferentie vragen te laten stellen aan de trainers en een of twee spelers van beide clubs. Andere richten juist wel weer een Mixed Zone in, bijvoorbeeld in de buitenlucht, in de gracht of langs de rand van het veld.

Tot dusver heeft de NSP enkele keren vragen gehad van media over afwijzingen van accreditaties van bijvoorbeeld de bezoekende club, maar in samenspraak met de gastheer zijn we daar tot nu telkens uitgekomen. Dat biedt uiteraard geen garanties voor de toekomst, maar van NSP-zijde een welgemeende oproep: blijf bij afwijzingen altijd hoffelijk, richt je tot de NSP en ga niet op eigen houtje zaken proberen te regelen. Onze ervaring tot dusver is dat clubs bereid zijn te luisteren naar redelijke bezwaren en bereid zijn mee te denken aan creatieve oplossingen.

Met de KNVB zijn we nog in gesprek over de gang van zaken rond de interlands in september. Meer daarover volgt snel.

GERARD DEN ELT